Suroviny
- telecí plec (vcelku, očištěná) 800 g
- cibule 3 ks
- máslo 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- mletá sladká paprika 1 lžička
- muškátový oříšek
- bílé víno 200 ml
- voda (nebo telecí vývar na podlití podle potřeby)
- mrkev 4 ks
- hřiby asi 500 g
- zakysaná smetana 100–150 ml
- hladkolistá petržel (na ozdobu)
- citron (klínky k podávní) 1 ks
Máslové noky
- máslo 4 lžíce
- vejce 2 ks
- sůl špetka
- muškátový květ
- dětská krupička 250 g
- mléko asi 6 lžic nebo dle potřeby
Postup přípravy
- Maso si nakrájejte na větší kostky a cibuli nadrobno. V kastrolu rozpusťte 3 lžíce másla, opečte na nich na mírném plameni cibuli dorůžova, pak zvyšte plamen a opečte i maso ze všech stran. Osolte, opepřete, posypejte sladkou paprikou, muškátovým oříškem, ještě cca minutu opékejte (ale opatrně, aby se paprika jen rozvoněla a nepřipálila).
- Zalijte bílým vínem, přiklopte pokličkou a nechte dusit na mírném plameni doměkka (bude to trvat cca 60–90 minut podle stáří masa). Po cca 45 minutách ochutnejte maso. Pokud už měkne, přidejte k němu pokrájenou mrkev. Duste dál ještě cca 15 minut, dokud nebudou mrkev i maso krásně měkké.
- Hříbky očistěte, nakrájejte a osmahněte na pánvi na zbylé lžíci másla. Osolte, opepřete a vmíchejte k telecímu. Krátce povařte a před koncem vyndejte do hrnku trochu šťávy a rozmíchejte si s ní kysanou smetanu – půjde to tak lépe, než když ji budete vmíchávat rovnou do hrnce. Teprve takto připravenou smetanu vmíchejte k masu. Jídlo ochutnejte a případně přisolte a opepřete. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a s máslovými noky.
- Na noky v misce ušlehejte nebo utřete změklé máslo se špetkou soli, muškátového květu a vejcem do pěny a postupně vmíchejte mouku (krupičku) a podle potřeby trochu mléka. Z hmoty tvarujte dvěma lžícemi proti sobě noky o třech hranách nebo jak se vám to povede (lžíce předem smočte ve studené vodě) a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte cca 10 minut, během vaření je zlehka zamíchejte a obraťte je. Vyjměte je děrovanou podběračkou, nechte okapat a odkládejte je do mísy s kouskem másla.
- PRIMA TIP: Hustotu omáčky upravte podle svých představ – buď mírně nařeďte, nebo naopak zredukujte tím, že ještě chvilku povaříte už bez pokličky. Pozor, aby se kysaná smetana nesrazila. Kdo má raději husté omáčky, může samozřejmě omáčku zahustit klasicky trochou mouky do smetany atd, ale fígl Karolíny je v tom, že omáčku nezahušťuje. Pokud nemáte čerstvé hříbky, použijte sušené, které namočíte předem do horké vody a k masu je i s nálevem přidejte společně s mrkví. Skvělé i s těstovinami, jemnými knedlíky i bagetou.