Suroviny
- vepřové srdce 3 ks
- uzená slanina (špalíčky na špikování)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sádlo 1 lžíce
- špek 50 g
- cibule 2 ks
- drcený kmín 1/2 lžičky
- vývar 1,5 litru
- hladká mouka 3 lžíce
Připravte vepřové srdce na slanině podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Srdce k lásce schůdeček, s úctou těhotnej blbeček. Já vím, Béda Hudeček to říkal jinak. Prostě si uděláme vepřový srdce na slanině, levný a dobrý jídlo.
Postup přípravy
- Vepřový srdce si musíš nejdřív očistit. Vykrájej všechny tepny, tuhý části a z komor musíš vyškrábnout krevní sraženiny. Někdo nemá rád ani ten tuk okolo srdce, můžeš ho taky okrájet, ale ničemu to nevadí. Zůstane ti čistej sval.
- Ten ořez můžeš hodit do vývaru anebo udělat radost hafanovi. Stejně jsem celou dobu slyšel, jak ty jeho drápky cinkají o podlahu a oči jsem cítil na zádech.
- Pak si vem odblaňovací nebo vykosťovací nůž. Špalíčky slaniny si dej do mrazáku, udělej do srdce tenký zářezy a srdce protkni na několika místech slaninou. Osolit a opepřit z obou stran.
- Do hrnce jebni sádlo, rozpal ho a dej tam srdce zatáhnout. Z každý strany přibližně 2 minuty. Zatažený srdce si odlož stranou na talíř. Do hrnce dej špek, já ještě přidal nasyslený zbytky rozpadlejch škvarků. Tady v tom jídle zahrajou hezky bandurskou.
- Pak do hrnce přihoď cibulku, trochu kmínu a takových 20-30 minut si s ní musíš pohrát. Když začne tmavnout, podlej si ji trochou vývaru a sjednotí se ti barva.
- Když vývar odvaříš, zapraš hladkou moukou a hezky to zarestuj. Postupně tam zašlehej vývar. Další přilej, když se ti teprve ten předchozí začne vařit. Mnohem líp pak ten základ rozmícháš.
- Do založený omáčky vrať srdce, přiklop poklicí a dej do trouby na 160 °C. Aby srdce bylo úplně měkký, bylo v troubě 2,5 hodiny.
- Už takhle, když to z tý trouby vyndáš, to můžeš servírovat. Druhá možnost je omáčku přecedit. Třetí cesta vede přes rozmixování pevných částí s trochou vývaru ponorným mixérem. Pak to vlij zpátky do omáčky, propasíruj a necháš takových 15-20 minut provařit, aby to chytlo zpátky barvu. Dochutíš a můžeš servírovat. Máš tři možnosti, vyber si srdce k tvojí hubě nejbližší. Za mě je rýže ideální příloha.

Vyzkoušejte také vepřová játra na cibulce podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Vepřová játra na cibulce se slaninou
