Suroviny
- anglická slanina (nakrájená na kostičky) 100-150 g
- máslo 1 lžíce
- cibule (menší, nakrájené nadrobno) 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rýže
- máslo (na jíšku) 1 lžíce
- hladká mouka (na jíšku) 1 lžíce
- vepřová játra (nakrájená na nudličky) 500 g
- česnek (nasekaný nadrobno) 2 stroužky
- tymián
- vývar 500 ml
Připravte játra na cibulce podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Bráško, ukážu ti, jak udělat játra na cibulce a slanině tak, aby to nechutnalo, jako když olizuješ mrtvýmu paty.
Postup přípravy
- Šmikni si kousek anglický nebo normální slaniny, jebni to do pánve na máslo a zvolna opékej. Mezitím si nakrájej cibuli, přidej ji k opečený slanině a pokračuj.
- A šup na rýži, čas a teplota bude lícovat s rýží basmati. Rýži propláchni, vkydni do hrnce, větší špetka soli a horká voda cenťák nad rejži. Trouba na 200 °C, 18 minut.
- Pokračuj s jíškou, mouku hoď na máslo do rendlíku a míchej 5-7 minut do zlatavý barvy. Nespal to!
- Očištěný a odblaněný játra nakrájej na plátky a pak na nudličky, jebni to k tý slanině s cibulí, opepři a hlavně to nesol! Ztvrdly by jak ty tvoje vypitý.
- Nasekej si česnek a kousek čerstvýho tymiánu. Přihodíš to k orestovaným játrům a lehce to míchneš, dokud od toho česneku nebude vonět celá kuchyň.
- Přiliješ vývar a hned tam zašleháš tu jíšku. Játrům i jíšce stačí 15 minut. Každou minutu nad tenhle čas ti ty játra budou tvrdnout.
- Rýži jsi nechal 5 minut odstát, načechral ji, omáčku osolil a už tancuješ nad talířem. Dáš si 2 kopce, kousek pažitky a férovou hotovku máš do 30 minut na stole.
Z jater můžete připravit také výborné játrové knedlíčky do polévky. Nechte se vést návodným videoreceptem
Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky