Suroviny
- sušené houby (nebo mražené) 1 hrst
- vepřová kotleta 2 ks (každá cca 200 g)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladká mouka 1 lžíce
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
- česnek (nasekaný najemno) 2 stroužky
- sádlo 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj )
- anglická slanina 100 g
- brambory 6 ks
- jarní cibulka 1 ks
- smetana ke šlehání 100 ml
Připravte vepřové kotlety na houbách podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Postup přípravy
- Začni tím, že si namočíš sušený houby. A jestli jsi loni stál k lesu čelem a k Ivanovi zády, budeš mít i mražený. Ty si nech v mikrovlnce na rozmrazování povolit.
- Kotletky si po obvodu lehce nakroj, aby se ti potom na pánvi nekroutily. Sůl a pepř z obou stran a obalit kotlety v hladký mouce. Ta mouka ti pak zahustí omáčku, jestli jsi celiak, obalíš to 2x.
- Šmikni si cibuli a nasekej česnek. Do horký pánve kousek sádla, trošku s ním po pánvi zaveksluj a naděl tam ty kotlety. Z každý strany je vošolícháš 2-3 minuty, podle toho, jak je máš vysoký a jak ti jede pánev.
- Opečený kotlety dej stranou, přihoď kousek másla, jebni tam tu cibuli a pár minut ji opékej. Když ti jde do barvy, podlej ji trochu vývarem, pak ji budeš mít skoro v jedný barvě. Vývar odvař a ještě chvilku restuj.
- Potom nasekanej česnek, tymián, rozmarýn, šalvěj. Na to hoď rozmražený houby a chvilku je restuj. Jestli tam nutně potřebuješ kmín, tak si ho tam dej, bude to lepší než mi psát, kde je. Sůl a pepř a orestovat.
- Celé to podlij. Na to, abys věděl, jakej bude rozdíl, když tam naleješ vodu a vývar, nepotřebuješ vysokou školu. Přidej sušený houby i s nálevem, přiveď to k varu a vrať tam maso i se šťávou, kterou pustilo. 35-40 minut vař volným tempem doměkka.
- Mezitím si uvař v osolený vodě pár brambor. Do rendlíku máslo, anglická slanina, trošku opíct. K tomu jarní cibulka, tu tam nech ještě asi půl minuty. Přidej rozšťouchaný, uvařený brambory a nech je vsáknout ten výpek. Do toho vysokooktanová sladká smetana a hezky ji tam zapracuj, ať to máš kompaktní.
- Mezitím máš maso měkký, houby povařený, tak si to naděl na talíř a hlavně na sobě nešetři, protože je to dobrý jak prase. A tu druhou kotletku si dej zejtra s rejží.
Vyzkoušejte také hovězí roštěnky na houbách s hořčicí a pečenými brambůrky s rozmarýnem podle návodnoho videoreceptu s Karolínou Kamberskou