Suroviny
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
- medvědí česnek 10-20 listů
- máslo
- toustový chléb (bez kůrky, nakrájený na kostičky) 5 plátků
- vejce 2 ks
- ricotta 1 kelímek
- sůl
- pepř černý (čerstvě namletý)
- smetana ke šlehání 1 lžíce
- celé kuře (vykostěné na roládu) 1 ks
Přátelé, sezóna medvědího česneku je v plném proudu, tak si uděláme kuřecí roládu.
- Nakrájej si cibuli a omytý medvědí česnek si sroluj, bude se ti líp krájet. Stejně se to dělá třeba s bazalkou nebo hladkolistou petrželí.
- V rendlíku si rozehřej pěkný kousek másla a přihoď tam cibuli. Na středním plameni ji nech zvolna změknout. Přidej medvědí česnek a nech ho zavadnout. Jestli ten česnek nemáš kde nasbírat nebo ti nechutná, můžeš ho vyměnit za kopřivy nebo třeba za špenát.
- Vezmi toastový chleba, přidej cibuli s medvědím, pak vajíčka a kelímek ricotty. Místo tý ricotty můžeš z bílků ušlehat sníh. Je potřeba to osolit a opepřit a zakápnout trochou smetany.
- Teď to společně všechno dobře promíchej, ale snaž se, aby z toho chleba nevznikla kaše.
- Mám tady jedno vykostěný kuře. Jak ho vykostit, najdeš u mě na Youtube. Každý vykostěný kuře má dispozice jako Dominika Mesarošová – tenký nohy, žádná prdel a pětky kozy. Takže si ta prsa musíš seříznout a rozložit po tom kuřeti tak, abys ho měl stejnoměrně vysoký. Pak to maso lehce nařež, aby se ti ta roláda nekroutila, ale bacha, ať nerozřízneš kůži.
- Kuře osolíš a opepříš. Do třetiny toho kuřete si naděl nádivku, ale nepřežeň to, abys to mohl zabalit. No a pak už se musíš snažit udělat z toho roládu, aby při tom nevypadlo moc nádivky. Můžeš to udělat rovnou na prkýnku nebo si to kuře podložit potravinářskou fólií. Někomu se to s ní dělá líp.
- Z jedný strany toho kuřete si chyť potravinářský provázek a udělej tam uzel. A pak, pokud máš ten grif, si roládu stáhni. Případně můžeš použít nastříhaný provázky a dělat to kus po kuse. Nebo tu roládu přendej do alobalu a udělej z toho takovej ten bonbón. Na konci udělej uzlík, aby se ti to nerozvazovalo.
- Roládu přendej na pekáč s mřížkou a shora ji pořádně osol. Podlij to trochou vody, aby se ti nepřipalovala stékající šťáva a měls čím polít přílohu.
- Kuře přikryj alobalem a dej na 50 minut do trouby při 170 °C. Za tu dobu by mělo být kuře měkký, ale samozřejmě záleží na tom, jak je velký.
- Sundej alobal, rozpusť si kousek másla a to kuře pořádně potři. Zpátky do trouby na 15 minut na horký vzduch. Sem tam hoď do tý trouby voko, protože kdybys to teď spálil, bylo by to k nasrání.
- Roládu nech 10 minut pod alobalem odpočívat, aby se srovnaly šťávy uvnitř masa, a nakrájej. Ideální příloha je máslovo-smetanová bramborová kaše. Na tom másle nešetři, vrátí se ti to pak na chuti. Naděl si dva pořádné kousky rolády a přelij to vypečenou šťávou, kterou sis nechal svařit, zatímco kuře odpočívalo. Skvěle se k tomu bude hodit i okurkový nebo nějaký čerstvý listový salát. A krásný sváteční oběd je na stole.