5 druhů koření indické kuchyně

Indické tradiční pokrmy se neobejdou bez pořádného koření. Tentokrát jsme pro vás vybrali pět druhů, o kterých řada z vás jistě někdy slyšela. Víte ale, jak chutnají nebo jaké jsou jejich pozitivní účinky?

Badyán

Badyán je opravdu nezapomenutelné koření: hvězdicovitý tvar uchvátí snad každého. Pokud chcete dodat dušenému masu nebo polévce pronikavou vůni, zkuste přidat jednu hvězdici.

Toto koření je totiž relativně výrazné, díky tomu, že obsahuje sloučeninu anetol, která má na svědomí jeho "lékořicovou" vůni a chuť. Hvězdičky badyánu skvěle zvýrazňují chuť masa, nicméně jsou důležitou složkou při přípravě řady druhů anýzových alkoholických nápojů.

Pomáhá při střevních obtížích, uleví od bolesti žaludku a dokáže posílit váš organismus. Není ovšem pro každého: neměly by ho používat například těhotné ženy. Doporučujeme tedy předchozí konzultaci s lékařem nebo lékárníkem.

TIP: Připravte si doma tradiční indický Masala chai, jehož součástí je mimo jiné i badyán. Tento kořeněný čaj s mlékem je skvělý na zahřátí. A až budete vařit rajčatovou omáčku, zkuste přidat i toto koření.

Kardamom

Kardamom se objevuje i v některých našich sladkých receptech. Má unikátní citrusovou vůni, kterou doplňuje kořenitá a lehce nasládlá chuť. Do České republiky se dováží například z Guatemaly, pěstuje se také v Malajsii, Číně nebo na Srí Lance.

Využívat se mohou celé tobolky i celá semínka, ale nejčastěji se pracuje s kardamomem mletým. Pokud použijete tobolku celou, po uvaření ji z pokrmu vyndejte. Nejzajímavější je ale právě mletá verze, která je součástí řady kořenících směsí. Velice populární je kardamom ve sladkém pečivu: například v sušenkách, koláčích nebo ve svátečním pečivu.

Zmírňuje bolest, například zubů nebo hlavy. Dále podporuje trávení a pomáhá předcházet překyselení organismu.

Kurkuma

Tento druh koření je u nás velice známý. Jeho důležitou složkou je takzvaný kurkumin, který způsobuje jeho typicky žluto-oranžovou barvu. Někdy se mu říká také indický šafrán. Získává se z kořenů rostliny Curcuma longa.

Má velice široké využití ve slané kuchyni, často se kurkumou dochucuje a dobarvuje rýže, kuře aj. Jeho lehce ostřejší chuť je typická, z toho důvodu bývá součástí některých kořenících směsí. Kurkumin je také běžnou složkou cukrovinek.

Je skvělým pomocníkem při trávicích obtížích a podporuje funkci jater a slinivky. Stejně tak patří mezi dobré antioxidanty a celkově pomáhá zvýšit obranyschopnost.

TIP: Pokud chcete z konzumace kurkumy získat co nejvíce, kombinujte ji s černým pepřem: kurkumin ve spojení s piperinem nabývá větší účinnosti.

Muškátový ořech

Předposlední druh koření se získává ze stromku muškátovníku pravého. U nás je ořech k dostání celý, ale také strouhaný. Chuťově je velice rozmanitý: jde o kombinaci hořkého, sladkého a štiplavého.

Své místo má opět v kořenících směsích, ale využívá se i k dochucení sladkého pečiva nebo cukroví. Někteří jím dochucují i maso a uzeniny.

Opět podporuje trávení a je skvělý proti nadýmání. Výhodný je především jeho účinek na naši chuť k jídlu, dokáže ji značně podpořit.

Dejte si ale velký pozor na dávkování, dříve byl používán jako narkotikum a při konzumaci většího množství se může dostavit malátnost a při silném předávkování i halucinace. Jak se říká: všeho moc škodí.

Šafrán

Za vůbec nejdražší koření světa se považuje právě šafrán: je to z důvodu jeho složité výroby, jelikož se suší pouze blizny květiny, konkrétně šafránu setého.

Jeho ostrá a nahořklá chuť je neodmyslitelnou součástí řady pokrmů. Způsobuje ji složka picrocrocin.

Používá se při vaření, ale má i řadu pozitivních účinků. Dokáže utišit menstruační bolesti nebo pomáhá při astmatu.

Podobně jako u muškátového ořechu by se ale mělo dbát na nízké dávkování: při předávkování způsobuje nevolnost, bolest hlavy a později i halucinace. Vzhledem k jeho ceně bude ale jistě většina z nás s touto surovinou šetřit.

TIP: Až si půjdete koupit šafrán, vybírejte především krásně červený. Vybledlejší bývá méně kvalitní. Zároveň můžete kvalitu zjistit testem s horkou vodou, kdy do ní šafrán ponoříte. Pokud je kvalitní a pravý, bude po cca 10 minutách voda stále zářivě žlutá a blizny červené. V případě falešného šafránu se voda velmi rychle zbarví do žluta a po uplynutí doby bývá oranžová: blizny totiž pustí červenou barvu, která se smíchá se žlutou.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty