Suroviny
- hladká mouka 2 hrnky
- jedlá soda 1 1/2 lžičky
- skořice 1 lžička
- muškátový oříšek (mletý) 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- třtinový cukr 1 1/2 hrnku
- máslo (změklé) 3/4 hrnku
- vejce 1 ks
- melasa 1/4 hrnku
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, sodu, koření a sůl. Do hlubokého talíře nasypte 1/2 hrnku cukru, dejte stranou.
- Máslo a zbylý cukr vyšlehejte do pěny, přidejte vejce a melasu a znovu prošlehejte. Snižte rychlost na šlehači a postupně přidávejte sypkou směs, až vznikne formovatelné těsto.
- Vytvořte bochánky – množství těsta na každý odpovídá zhruba polévkové lžíci. Obalte je ve zbylém cukru.
- Bochánky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte, dokud se jim nezpevní okraje – trvá to asi 10–15 minut. Hotové sušenky nechte ještě 1 minutu chladit na pečicím papíře, potom je opatrně sloupněte a nechte úplně vychladnout.