Riccardo Lucque

Explozivní ravioly plněné parmazánem s hovězím tatarákem

Moje hodnocení
8x

Ano, čtete správně. Nespletli jsme si pořadí, tyhle ravioly v sobě skutečně mají sýrovou omáčku a podávají se se syrovým tatarákem. Tím ale překvapení nekončí. Alespoň jednou si dejte tu práci a explozivní ravioly si připravte. Okouzlí vás jednoduchost přípravy a doslova exploze chutí na jazyku. Poprvé určitě nebude naposledy.

4 porce
90 minut
italská

Těstoviny

Náplň

Omáčka

Tatarák

Postup přípravy

  1. Těstoviny: Mouku prosejte do mísy, přidejte vejce a vypracujte hladké těsto, které se nelepí a zároveň je pružné. Počet vajec upravte podle jejich velikosti, aby těsto mělo správnou konzistenci. Vytvarujte z něj kouli nebo obdélník, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice, aby trochu ztuhlo a uvolnil se lepek.
  2. Odleželé těsto protáhněte nástavcem na válení těsta na kuchyňském robotu, aby se těsto ztenčilo. Zlehka pomoučete a zopakujte vyvalování a protahování, až bude plát těsta silný zhruba 2 mm. Pokud nemáte kuchyňský robot, těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše válečkem.
  3. Při vaření těstovin přiveďte k varu dostatečné množství vody, osolte ji a pak vsypte těstoviny. Na 1 l vody použijte 15 g soli, při obvyklém množství 3 l vody potřebujete 45 g soli.
  4. Ravioly: Smetanu pozvolna zahřívejte v hrnci k varu. Odstavte a vmíchejte čerstvě nastrouhaný parmazán, až se rozpustí. Pozor, směs se nesmí vařit. Nechte ji zchladnout a přesuňte ji do cukrářského sáčku.
  5. Maso nasekejte nožem najemno, osolte, opepřete a promíchejte s 2 lžícemi demi-glace.
  6. Těsto rozválejte na dva dlouhé pláty silné 2 mm, buď je protáhněte nástavcem na rozválení těsta na kuchyňském robotu, nebo je rozválejte válečkem na pomoučené ploše. Na jeden plát nanášejte 5 cm od okraje cukrářským sáčkem v pravidelných 3cm rozestupech kopeček sýrové náplně o velikosti lískového oříšku. Druhý plát potřete vodou a přiklopte s ním plát s nanesenou směsí, přitiskněte ho kolem náplně prsty a vytlačte vzduch, vykrojte kolečkem (viz fotopostup níže).
  7. Ve velkém hrnci uvařte dostatečné množství osolené vody, vsypte ravioly a vařte je doměkka asi 3 minuty.
  8. Na omáčku zahřejte v rendlíku vývar až k varu. Snižte teplotu a postupně do něj metličkou zašlehávejte kostičky studeného másla, až vznikne emulze. Zahřejte, ale ne víc než na 88 °C, aby emulze neztratila svou konzistenci.
  9. Uvařené ravioly slijte, vložte je do omáčky, zlehka je promíchejte, rozdělte na talíře a podávejte s tatarákem zakápnuté zbylým demi-glace.

PRIMA TIP: Demi-glace je hustá silná omáčka svařená z telecího či hovězího vývaru s kapkou vína a balzamikového octa. Pokrmu dodá výraznou masovou chuť a vůni. Připravit ji můžete při vaření domácího vývaru nebo koupit už hotovou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Riccardo Lucque

Sevruga Riccardo Lucque

Šéfkuchař restaurace Aromi a zakladatel sítě restaurací a bister s prodejem delikates La Collezione Riccardo Lucque ztělesňuje Itálii v Praze. Svou pílí, nadšením a neutuchající energií dokázal přivézt skutečné italské poklady, z kterých připravuje takové lahůdky, že si po jejich ochutnání připadáte jako na dovolené na Apeninském poloostrově. Jeho neobyčejná životní cesta z přímořského regionu Marché do srdce Evropy a kuchařské umění okouzlilo šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha natolik, že se rozhodl vydat jeho kuchařku. Italská kuchařka s příběhem obsahuje 104 receptů na domácí těstoviny, rizota, zeleninové předkrmy, polévky, masa i ryby, na které je Riccardo specialista. Podrobné recepty doplňují krásné fotografie Marka Bartoše, který s Riccardem odjel i do Itálie a navštívil jeho rodinu a oblíbené dodavatele. Tato kniha vás přenese na dovolenou a jakmile si z ní něco uvaříte, zažijete ji všemi smysly.
Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty