Suroviny
- krůtí prsa 1 kg
- vepřová panenka 1 kg
- anglická slanina 0.5 kg
- klobása 4 kus
- kapií 6 kus
- cibule 4 kus
- brambory 2 kg
- olivový olej None lžíce
- grilovací koření 1-2 lžička
- koření na americké brambory 1-2 lžička
- sůl None null
- pepř None null
- zelenina None null
Postup přípravy
Krůtí prsa a vepřovou panenku nakrájíme na kostky a vložíme do mísy s marinádou z olivového oleje, grilovacího koření, soli a pepře. Necháme uležet až dvě hodiny. Mezitím nakrájíme anglickou slaninu na kostky, klobásu na kolečka, kapii na proužky a cibuli na kolečka.
Na špejle pak střídavě napichujeme maso, cibuli, slaninu, klobásu a kapii.
Plech vyložíme pečicím papírem, na kterém pak pečeme špízy při 170 až 190 ºC asi 30 až 45 minut. Kontrolujeme a můžeme podlévat vodou.
Brambory očistíme a na pánvi orestujeme do poloměkka. Plech vyložíme pečicím papírem, na který brambory vložíme, okořeníme a dopečeme v troubě.
Hlavní jídlo
Špíz ze dvou druhů masa s opékanými brambory a zeleninovou přízdobou
Ingredience:
- 1 kg krůtích prsou
- 1 kg vepřové panenky
- 1/2 kg anglické slaniny
- 4 nožičky klobásy (valašské)
- 6 kapií (3 červené, 3 žluté)
- 4–5 cibulí
- 2 kg brambor
- olivový olej
- 1–2 lžičky grilovacího koření
- 1–2 lžičky koření na americké brambory
- sůl, pepř
- zelenina na přízdobu (rajče, okurka, hlávkový salát, mrkev, hlávkové zelí)