Velká knedlíková kuchařka

Šmorn z vařených brambor a krupice se skořicovými jablky

Moje hodnocení
2x

Vyzkoušejte staročeské jídlo, které tvoří malé nočky z uvařených brambor a opražené krupičky a chuť jim dodávají jablíčka restovaná na másle s voňavou skořicí. Lze podávat jako sladkou tečku po slavnostním menu, ale klidně ho servírujte jako běžné teplé sladké jídlo během všedních dnů.

2 porce
45 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Odeberte 2 lžíce krupice a nasucho opražte na pánvi. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a pak oloupejte a nastrouhejte.
  2. Brambory posypejte moukou a zbylou krupicí se špetkou soli. Směs promněte mezi prsty, až se utvoří žmolky jako u drobenky. Nakonec vmíchejte také opraženou krupici.
  3. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a šmorn za stálého míchání opečte.
  4. Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Opečte je na zbylém množství másla, posypejte skořicí a přidejte hrozinky. Přikryté poklicí krátce poduste doměkka.
PRIMA TIP: „Šmorn se tradičně podává s kyselým mlékem. Je to staročeské jídlo, které se typicky připravovalo na podzim, ale výtečně se hodí také jako dezert pro dny sváteční. Opražená krupice mu společně s jablky a skořicí dává charakteristikou velmi atraktivní chuť. Přitom do receptu vůbec nepatří cukr, ovoce naprosto postačí, aby vytvořilo příjemný nasládlý nádech,“ popisuje šéfkuchař Petr Kosiner.

Vyzkoušejte také výtečnou žemlovku s jablky, tvarohem a zapečeným sněhem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Velká knedlíková kuchařka

Velká knedlíková kuchařka

Velká knedlíková kuchařka představuje recepty na 144 druhů knedlíků, ale také na výborné pokrmy, které k nim patří. Čtenáře provede od základů přípravy až po exkurzi do světa receptů na knedlíky tradiční, sladké, inspirované moderní zdravou či zahraniční kuchyní. K pečeni, zvěřině, s ovocem, ke králíkovi i jako hlavní chod. Součástí celé publikace jsou nádherné snímky a poutavá grafika, která z ní činí poklad, jež bude nejen o nedělích a svátcích žít s celou rodinou. Velká knedlíková kuchařka je rukovětí, která se zcela jistě bude dědit z generace na generaci a otevře čtenářům barevný, lahodný a překvapující knedlíkový svět. Ke knedlíku si díky této jedinečné knížce najde cestu opravdu každý a jako dárek pod stromečkem potěší rodiče, prarodiče, přátele, děti, i všechny ostatní, které fascinuje gastronomie.

www.velka-knedlikova-kucharka.cz


Přečtěte si také

Recepty