Velká knedlíková kuchařka

Šmorn z vařených brambor a krupice se skořicovými jablky

Moje hodnocení
16x

Vyzkoušejte staročeské jídlo, které tvoří malé nočky z uvařených brambor a opražené krupičky a chuť jim dodávají jablíčka restovaná na másle s voňavou skořicí. Lze podávat jako sladkou tečku po slavnostním menu, ale klidně ho servírujte jako běžné teplé sladké jídlo během všedních dnů.

2 porce
45 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Odeberte 2 lžíce krupice a nasucho opražte na pánvi. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a pak oloupejte a nastrouhejte.
  2. Brambory posypejte moukou a zbylou krupicí se špetkou soli. Směs promněte mezi prsty, až se utvoří žmolky jako u drobenky. Nakonec vmíchejte také opraženou krupici.
  3. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a šmorn za stálého míchání opečte.
  4. Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Opečte je na zbylém množství másla, posypejte skořicí a přidejte hrozinky. Přikryté poklicí krátce poduste doměkka.
PRIMA TIP: „Šmorn se tradičně podává s kyselým mlékem. Je to staročeské jídlo, které se typicky připravovalo na podzim, ale výtečně se hodí také jako dezert pro dny sváteční. Opražená krupice mu společně s jablky a skořicí dává charakteristikou velmi atraktivní chuť. Přitom do receptu vůbec nepatří cukr, ovoce naprosto postačí, aby vytvořilo příjemný nasládlý nádech,“ popisuje šéfkuchař Petr Kosiner.

Vyzkoušejte také výtečnou žemlovku s jablky, tvarohem a zapečeným sněhem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Velká knedlíková kuchařka

Velká knedlíková kuchařka

Velká knedlíková kuchařka představuje recepty na 144 druhů knedlíků, ale také na výborné pokrmy, které k nim patří. Čtenáře provede od základů přípravy až po exkurzi do světa receptů na knedlíky tradiční, sladké, inspirované moderní zdravou či zahraniční kuchyní. K pečeni, zvěřině, s ovocem, ke králíkovi i jako hlavní chod. Součástí celé publikace jsou nádherné snímky a poutavá grafika, která z ní činí poklad, jež bude nejen o nedělích a svátcích žít s celou rodinou. Velká knedlíková kuchařka je rukovětí, která se zcela jistě bude dědit z generace na generaci a otevře čtenářům barevný, lahodný a překvapující knedlíkový svět. Ke knedlíku si díky této jedinečné knížce najde cestu opravdu každý a jako dárek pod stromečkem potěší rodiče, prarodiče, přátele, děti, i všechny ostatní, které fascinuje gastronomie.

www.velka-knedlikova-kucharka.cz


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů