Suroviny
- brambory 200 g
- hrubá mouka 120 g
- pšeničná krupice 120 g
- máslo 3 lžíce
- sůl
- jablka 3 ks
- hrozinky 1 hrst
- mletá skořice 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Odeberte 2 lžíce krupice a nasucho opražte na pánvi. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a pak oloupejte a nastrouhejte.
- Brambory posypejte moukou a zbylou krupicí se špetkou soli. Směs promněte mezi prsty, až se utvoří žmolky jako u drobenky. Nakonec vmíchejte také opraženou krupici.
- Na pánvi rozpusťte polovinu másla a šmorn za stálého míchání opečte.
- Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Opečte je na zbylém množství másla, posypejte skořicí a přidejte hrozinky. Přikryté poklicí krátce poduste doměkka.
PRIMA TIP: „Šmorn se tradičně podává s kyselým mlékem. Je to staročeské jídlo, které se typicky připravovalo na podzim, ale výtečně se hodí také jako dezert pro dny sváteční. Opražená krupice mu společně s jablky a skořicí dává charakteristikou velmi atraktivní chuť. Přitom do receptu vůbec nepatří cukr, ovoce naprosto postačí, aby vytvořilo příjemný nasládlý nádech,“ popisuje šéfkuchař Petr Kosiner.
Vyzkoušejte také výtečnou žemlovku s jablky, tvarohem a zapečeným sněhem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE