Slanorožec na másle s citronem a česnekem

Moje hodnocení
1x

Někdy jsou nejjednodušší recepty zkrátka ty nejlepší. V této úpravě se slaná chuť slanorožce snoubí se svěžím citronem a štiplavým česnekem a vše krásně završí lahodná chuť másla. Ideální příloha například ke grilovanému mořskému vlkovi či pražmě.

3 porce
20 minut

Suroviny

Seznamte se se slanorožcem

Už jste slyšeli název slanorožec? Za zvláštním jménem se skrývá zelenina typická pro přímořské oblasti. Jde o rostlinu, která roste na mořském pobřeží a nevadí jí slaná voda, díky tomu má sama slanou chuť. Dnes už slanorožce běžně koupíte v českých prodejnách s rybami a díky skvělé chuti, rychlé přípravě a zdraví prospěšným látkám určitě stojí za vyzkoušení a zařazení do jídelníčku.

Slanorožec evropský (Salicornia europaea) je slanomilná rostlina, která roste na mořském pobřeží v Evropě, Severní Americe a jižní Asii. Vzhledem k místu, kde roste, je to poměrně slaná zelenina s vysokým obsahem minerálů, neobsahuje nasycené tuky ani cholesterol a má nízký obsah kalorií. Dá se jíst i syrová, ale může být dosti vláknitá, proto je nejlepší ji před konzumací chvíli povařit, aby změkla.

Je to skvělá příloha k pražmě, tresce nebo jiným bílým rybám. Můžete ji podávat s pečeným kuřetem a novými bramborami. Slanorožec je také skvělý do salátů, je ale lepší ho předtím blanšírovat, tedy minutu povařit a poté vložit do mísy s ledovou vodou a nechat vychladnout. Zelenina tak lehce změkne a zároveň si zachová svěží zelenou barvu.

Postup přípravy

  1. Slanorožce očistěte a případně odkrojte tužší konce. Zeleninu vložte na 1 minutu do hrnce s vroucí vodou a poté slijte.
  2. Na pánvi nebo ve woku rozehřejte olivový olej a máslo a přidejte najemno nasekaný česnek. Krátce ho restujte, dokud se nezbarví lehce dozlatova.
  3. Přidejte slanorožce a prohřejte jej. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu. Pokud nechcete, aby byla výsledná chuť příliš ostrá, vmíchejte nejprve jen polovinu, ochutnejte a pak přidejte ještě trochu podle chuti.
PRIMA TIP: V této podobě nejlépe vynikne specifická chuť slanorožce, ale pokud chcete změnu, můžete přidat ještě pár kaparů nebo na kolečka nakrájenou šalotku, kterou orestujte spolu s česnekem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty