Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Šéfkuchař Roman Paulus jede posledních šest let na hvězdné vlně

Roman Paulus - hvězdný šéfkuchař

Roman Paulus - hvězdný šéfkuchař Zdroj: archiv Bosch Fresh Festival

  • Zavřít

Roman Paulus - hvězdný šéfkuchař Zdroj: archiv Bosch Fresh Festival

Série Bosch Fresh Festivalů se kvapem blíží a od začátku května do půlky června budou mít návštěvníci festivalů možnost vidět naživo vařit velmi slavné šéfkuchaře. V Plzni se představí i šestinásobný držitel michelinské hvězdy Roman Paulus z pražské restaurace Alcron.

Romane, procestoval jste půl světa, působil jste v restauracích ve Vídni nebo Londýně. Jaká světová kuchyně Vám osobně chutná nejvíce?

Osobně je mi velmi blízká kuchyně italská, která je svěží, jednoduchá a přitom nápaditá. A také mám velmi rád kuchyni asijskou. Tu ale pro její specifickou chuť, koření a způsob přípravy nepreferuji každý den, protože mě osobně se pak snadno přejí.

A kterou nejraději vaříte?

No, to je těžké. Rád se zabývám opět kuchyní asijskou, ale nepovažuji se za odborníka v této oblasti. Spíše mě baví objevovat ji stále více do hloubky. A pokud bych měl vypíchnout jednu konkrétní, tak bych asi vybral francouzskou kuchyni, protože ta ovlivňuje naše vaření v restauraci téměř každodenně. Baví mě na ni, že její principy se dají velmi dobře zakomponovat do klasických jídel a způsobu přípravy pokrmů.

Myslíte, že jsou Češi otevřeni zkoušet nové gastronomické směry a zahraniční speciality - i ty méně tradiční? Nebo zde v tomto ještě převládá spíše konzervativní myšlení?

Neřekl bych, že je to o tom, zda jsme Češi nebo Angličané, velmi nerad bych to takhle globalizoval. Moje zkušenost je, že jde především o typ člověka, jeho možnosti a třeba možnosti místa, kde žije. Pokud někdo má zájem okusit něco nového, cestu si vždy najde. Pokud jde třeba o Prahu, kde působím, je zde již dneska opravdu spousta světových restaurací v originálních podobách a jsou hojně vyhledávané a navštěvované. Z toho soudím, že i Čechy nové gastronomické směry a zahraniční kuchyně opravdu zajímají.

Působil jste dlouho v zahraničí. Jakou myslíte, že má česká gastronomie, potažmo čeští kuchaři, ve světě reputaci?

Já si hlavně myslím, že je důležité, jakou mají čeští kuchaři reputaci v Čechách. Každopádně, podle mě, kdo v zahraničí zaměstná českého kuchaře, tak podle mě neprohloupí. Podle mého názoru je hlavní, že stoupla úroveň českého vaření, vzdělanosti a šikovnosti kuchařů a vůbec české gastronomie a to si myslím, že je pozitivní. Za posledních šest, osm let se toho opravdu hodně odehrálo a myslím si, že zákazníci si můžou libovat, že mají kam chodit.

Romane, máte pocit, že se vlivy některých zahraničních kuchyní pozvolna infiltrují i do české gastronomie, přípravy jídla apod.?

To je jako ve všech oborech. Myslím si, že česká kuchyně nikdy nebyla tou, která by byla sama za sebe, je podobná kuchyním našeho regionu a vždy byla ovlivněna tímto směrem. A samozřejmě se to umocnilo tím, jak spousta kuchařů cestuje za zkušenostmi do zahraničí, přivážejí nové poznatky, které pak aplikují do svého vaření.

Kterou ze světových kuchyní vnímáte v současné době jako nejvíce „trendy“?

Pokud bychom chtěli aplikovat slovo „trendy“, jako definici toho, co je nejoblíbenější, tak je to už velmi dlouho kuchyně italská, protože je jednoduchá, kreativní a je prostě dobrá. Já vnímám poslední dobou velký vzestup skandinávské kuchyně….

Letos se zúčastníte vaření naživo na jednom z největších food festivalů v České Republice – Fresh Festivalu, konkrétně v Plzni. Zde je festival velmi populární již 7 let. Čím si vysvětlujete úspěch těchto festivalů v posledních letech?

V případě Bosch Fresh festivalu vidím jeden velký benefit. A to, že organizátoři vsadili na menší města, menší regiony, než Praha. Z mé zkušenosti si lidi ve městech jako Plzeň, České Budějovice atd. vezmou festival za svůj, nejsou tolik zahlceni jinými akcemi a jsou logicky vděčnější, když se můžou jít podívat na akci s kvalitním programem, ochutnat jídla, ke kterým by se běžně třeba nedostali….

Máte rád atmosféru živých vystoupení?

Ano, vzhledem k tomu, že si tyto akce dávkuju pomálu, jako šafránu :) Je to určitý adrenalin, který mám v omezené míře rád.

Romane, prozradíte své menu, které uvaříte a kterým chcete návštěvníky překvapit?

Ale samozřejmě. Letos jsem si připravil lososa marinovaného v rumu se salátem tabbouleh, srnčí hřbet s kaštany a uzeným morkem, bílou a hořkou čokoládu ve speciální úpravě a na workshopu si s návštěvníky uvařím chřestové rizoto s lososem pošírovaným v olivovém oleji.

Více o letošním programu a účinkujících Bosch Fresh Festivalu najdete v tomto článku:

Gastro akce a food festivaly

OCHUTNEJ SVĚT se Zdeňkem Pohlreichem na BOSCH FRESH FESTIVALU!

Festival se uskuteční v:

• Českých Budějovicích, 6. a 7. května na Výstavišti České Budějovice

• Plzni, 20. a 21. května v OC Plaza Plzeň

• Liberci, 27. a 28. května v Parku u bazénu

• Pardubicích, 17. a 18. června na Dostihovém závodišti

Program bude probíhat vždy v sobotu od 10 do 20 hodin a v neděli od 10 do 17 hodin.

Více info na webu www.freshfestival.cz nebo na facebookových profilech festivalu.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky šéfkuchař rozhovor Bosch Fresh Festival Roman Paulus šéfkuchař Roman Paulus

Návrhy pro vás

Recepty

Studená ředkvičková polévka s bílým jogurtem

Snídaně

Snídaňové burgery se slaninou, sýrem a míchanými vejci

Recepty

Smetanová fregola s uzeninou a trojím hráškem

Sladké

Velikonoční vajíčka z listového těsta s tvarohem a broskvemi

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Recepty

Zapečený hermelín plněný hruškou a šunkou s hranolky

Sladké

Mechový dort – jednoduchý recept ze špenátu s krémem z mascarpone

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem


Přečtěte si také

Recepty

Studená ředkvičková polévka s bílým jogurtem

Novinky

Nejlepší restaurace z Ano, šéfe! znovu otevře. Majitele o návrat prosili i zaměstnanci

Snídaně

Snídaňové burgery se slaninou, sýrem a míchanými vejci

Novinky

Před 100 lety zemřel vynálezce termosky. Patent ale získal někdo jiný

Recepty

Smetanová fregola s uzeninou a trojím hráškem

Sladké

Velikonoční vajíčka z listového těsta s tvarohem a broskvemi

Novinky

Příběh velké lásky: Bouda 1883 uspěla i ve světě s chutí Moravy

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Smetanová fregola s uzeninou a trojím hráškem

Recepty

Rychlá večeře za pár kaček: Fleky se zelím a slaninou

Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Sladké

Velikonoční vajíčka z listového těsta s tvarohem a broskvemi

Sladké

Mechový dort – jednoduchý recept ze špenátu s krémem z mascarpone

Sladké

Vzpomínka na dětství: Kynuté šátečky plněné tvarohem

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Polévky

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Recepty

Studená ředkvičková polévka s bílým jogurtem

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Polévky

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem

Snídaně

Snídaňové burgery se slaninou, sýrem a míchanými vejci

Recepty

Zapečený hermelín plněný hruškou a šunkou s hranolky

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Vegetariánské

Konfitované pórky s čočkou Puy a pórkovým krémem podle Ottolenghiho

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Saláty

Lehký bramborový salát bez majonézy s jablky a ořechy

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Vybíráme pro vás

Zákony vlka

Kriminální

Dobré zprávy

Komedie

Půlnoční zpověď

Drama / Kriminální

Pálava

Komedie
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Lásce navzdory

Komedie / Romantický

Zasněná láska

Komedie / Romantický / Telenovela
Zobrazit více

cnn

Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo Zrušit 17. listopad, nebo raději Svátek práce? Podívejte se, jak hlasovali lidé Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

zoom

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína Stovky psů z Černobylu zmutovaly. Co odhalila nová analýza jejich DNA? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

zeny

5 nejmocnějších znamení zvěrokruhu, která vždy dosáhnou svého. Jste mezi nimi? Služka a prostitutka na Hradě? Nepopulární Marta Gottwaldová dodnes budí lítost Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

cool

Nový horor je tak drsný, že diváci utíkají z kin brečet a vyhodit večeři ze žaludku. Dokoukáte jeho trailer? 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Eva Burešová odhalila utajený intimní svět. Nechala nahlédnout do svého bydlení Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní? Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Nová kamera na mostech pokutuje řidiče za jeden z nejčastějších prohřešků. Je první, která to umí Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.