Rizoto
- Olivový olej 6 lžic
- kulatozrnná rýže na rizoto 600 g
- strouhaný sýr Pecorino 100 g
- Máslo 1 velká lžíce
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Vepřové ragú
- Olivový olej 4 lžíce
- cibule, nasekaná najemno 1 ks
- mleté vepřové maso 500 g
- silné červené víno, ideálně sardské Cannonau 350 ml
- zeleninový vývar 400 ml
- rajčatová passata 400 g
- špetka cukru
- šafrán 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Nejprve udělejte ragú – já ho dělám vždy den dopředu, aby se pěkně rozleželo. Na oleji opečte dorůžova cibuli, pak přidejte maso a zprudka ho opékejte – vařečkou ho drťte, aby se rozpadalo na co nejmenší části a ty se ze všech stran opekly dohněda. Maso se musí opékat, ne dusit. Pak vlijte víno a vývar, vmíchejte passatu, cukr a šafrán. Vše promíchejte a podle chuti osolte. Na středním plameni nechte probublávat 20–25 minut.
- Pusťte se do rizota. Olej rozpalte v pánvi s vyšším okrajem, vsypte rýži a zhruba 5 minut ji opékejte a stále promíchávejte, aby se všechna zrna postupně obalila olejem. Pak do pánve přidejte polovinu ragú a 5 minut vařte. Rýže nasákne hodně vody či šťávy, takže ji pozorně sledujte, případně dolijte horkou vodu nebo vývar. Přidejte zbytek ragú a vařte dalších 10 minut, aby byla rýže měkká. Nakonec vmíchejte pecorino, máslo a rizoto podle chuti osolte a opepřete. Před podáváním nechte pár minut stát.