Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Sardské rizoto

4–6 porce
do 1 hodiny
Sardské rizoto
Sardské rizoto Autor: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova
Pokud hledáte tip na hřejivé a syté jídlo, které vám udělá dobře na duši, zkuste toto rizoto v sardském stylu.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Nejprve udělejte ragú – já ho dělám vždy den dopředu, aby se pěkně rozleželo. Na oleji opečte dorůžova cibuli, pak přidejte maso a zprudka ho opékejte – vařečkou ho drťte, aby se rozpadalo na co nejmenší části a ty se ze všech stran opekly dohněda. Maso se musí opékat, ne dusit. Pak vlijte víno a vývar, vmíchejte passatu, cukr a šafrán. Vše promíchejte a podle chuti osolte. Na středním plameni nechte probublávat 20–25 minut.
  2. Pusťte se do rizota. Olej rozpalte v pánvi s vyšším okrajem, vsypte rýži a zhruba 5 minut ji opékejte a stále promíchávejte, aby se všechna zrna postupně obalila olejem. Pak do pánve přidejte polovinu ragú a 5 minut vařte. Rýže nasákne hodně vody či šťávy, takže ji pozorně sledujte, případně dolijte horkou vodu nebo vývar. Přidejte zbytek ragú a vařte dalších 10 minut, aby byla rýže měkká. Nakonec vmíchejte pecorino, máslo a rizoto podle chuti osolte a opepřete. Před podáváním nechte pár minut stát.
Reklama

Sardské rizoto  Foto:

Sardské rizoto                                                              Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Kuchařka z ostrova

Karolina Konečná

Kuchařka z ostrova 2 Foto:

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Přečtěte si rozhovor s autorkou této překrásné kuchařky:

Karolina Konečná

Sardinie, láska na celý život

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama