S Klárou u stolu: Ochutnejte pravou Itálii v malostranské restauraci Pastař

Italská kuchyně se v průběhu času stala tou nejoblíbenější na světě. Její kouzlo spočívá v jednoduchosti a rychlosti, vše stojí a padá s kvalitou použitých surovin. A i když mají lidé pocit, že nějaké ty špagety s červenou omáčkou zvládne doma uvařit každý, ta pravá italská gastronomie je přece jen více sofistikovaná. Pokud si ji chcete vychutnat v autentické podobě a přívětivé atmosféře, zajděte do pražské restaurace Pastař.

Na malostranském nábřeží, přímo na rohu u mostu Legií vás upoutá nároží se vstupem do restaurace Pastař. Ta tady funguje už osm let a láká štamgasty i náhodné kolemjdoucí na autentickou italskou kuchyni. Jeden z majitelů v době vzniku provozoval výrobnu na čerstvé těstoviny, proto ten název restaurace. Každopádně to k celkovému konceptu hezky ladí.

Když po pár schůdcích sejdete dovnitř do restaurace, přivítá vás útulný interiér, který působí jako rodinná restaurace s domáckou atmosférou, kde se zkrátka budete cítit dobře. Žádný otevřený neosobní prostor, tady najdete několik menších průchozích místností, takže si můžete vybrat místo podle nálady.

Já jsem tentokrát vyrazila ochutnat menu pod taktovkou nového šéfkuchaře Daniela Bureše, který má předchozí zkušenosti z italské La Finestry či luxusní restaurace Bellevue. Očekávání tak byla celkem vysoká, ovšem musím hned na začátku prozradit, že výsledek rozhodně potěšil.

Pastař nabízí stálé menu, které drží velmi solidní poměr cena–výkon. Polední nabídky zde nenajdete, ale určitě není problém si vybrat oběd například z primi piatti – těstoviny nebo risotto. Kromě stálého jídelního lístku můžete ochutnat i jídla z denní nabídky, která je sezonní a připravuje se podle čerstvých surovin, které doputují do kuchyně. Já jsem ještě stihla podzimní sezonu hub, takže došlo na výtečné bruschetty s houbovým soté.

Ze stálé nabídky předkrmů jsem ochutnala hovězí tatarák s lanýžem a topinamburovými chipsy. Maso bylo velmi příjemně dochucené, lanýž nepřebil chuť masa a křupavý akcent v podobě zeleninových chipsů byl skvělý. Co mě ale naprosto okouzlilo, byla burrata s rajčaty. Dalo by se říct, že na tom se nedá nic zkazit, ale tohle je právě to jídlo, které stojí na kvalitních surovinách. A to se tady povedlo na jedničku. Výborná rajčata, peprná rukola, krémová burrata, bazalkový olej a stařené balsamico. Dokonalá souhra chutí.

V nabídce primi piatti je pět možností, čtvery těstoviny a jedno risotto. Vybrali jsme Linguine Nero – sépiové těstoviny s mořskými plody a krevetovou bisque omáčkou, které chutnaly opravdu výtečně. Příjemným překvapením byly domácí ravioly plněné salsicciou, podávané s lahodnou máslovou omáčkou a drobnou čočkou beluga. Pro mě velmi netradiční kombinace, ale fungovalo to báječně! Z obou jídel bylo patrné, že šéfkuchař Daniel Bureš je mistr omáček.

Mezi hlavními chody padla naše volba na pomalu dušený hovězí krk na červeném víně s kořenovou zeleninou a bramborovou kaší. Perfektní jídlo do sychravých dnů, hřejivé a konejšivé, maso bylo dokonale měkké, kaše hedvábná, za mě naprostá spokojenost.

Na sladké mě moc neužije, ale k italské gastronomii sladká tečka prostě patří. Zvolila jsem tu nejjednodušší možnost, což jsou čerstvé jahody s mascarpone. Stejný princip – minimum super kvalitních surovin a nemůžete udělat chybu...

Pastař vás prostě bude hýčkat. Ať už sem zavítáte na romantickou večeři, pracovní oběd, nebo vyrazíte s partou přátel. Je to ideální místo i pro rodinné oslavy, tady potěší náročné babičky i zmlsané děti. Samozřejmostí je i výběr kvalitních vín, dobrá káva, domácí chléb a vůbec... Díky skvělému jídlu a vstřícnému servisu se tady budete cítit jako na návštěvě u italské babičky.

Zdroj: autorský text

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty