Když v kuchyni pracujete s červenou řepou, nejčastěji vás prozradí konečky prstů zbarvených do růžova. Navzdory extrémně zdravým účinkům, které tato kořenová zelenina přináší, může být pro někoho její příprava obtížná. Ulehčete si výrobu jídel s červenou řepu jednoduchým způsobem.
Červenou řepu loupejte až po uvaření. Je důležité jí nechat stonky
Červená řepa vypadá díky své syté barvě na talíři skvěle. Mimo to je velmi výživná, plná vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin, z nichž mnohé mají léčivé vlastnosti. Dá se navíc připravit na mnoho různých způsobů. Hodí se jak do slaných, tak sladkých jídel.
Řepa je obzvláště bohatá na folát, vitamín, který hraje klíčovou roli v růstu, vývoji a zdraví srdce. Obsahuje také velké množství manganu, který se podílí na tvorbě kostí, metabolismu živin i funkci mozku. Navíc má vysoký obsah mědi, důležitého minerálu potřebného pro výrobu energie. Dokonce bojuje proti zánětům a také pozitivně ovlivňuje fyzickou výkonnost.
Jak jednoduše oloupat červenou řepu
Mnohé v pravidelné konzumaci červené řepy odrazuje její nepoddajná slupka a červená šťáva, která moc ráda obarví vše, co s ní přijde do styku. Díky tomuto jednoduchému postupu řepě slupka sklouzne skoro sama. Podívejte se na tři různé způsoby, jak jednoduše oloupat uvařenou řepu.
Než začnete řepu vařit, očistěte ji:
- Opláchněte řepu pod tekoucí vodou a vydrhněte ji, abyste odstranili veškeré nečistoty a zbytky hlíny. Použijte čistou houbičku s drsným vláknem.
- Odřízněte a odstraňte zelené listy, ale nechte asi 4 cm stonků spojených s kořenem řepy. Tak zabráníte tomu, aby se šťáva z červené řepy vyluhovala do hrnce s vodou během vaření.
Nyní přichází čas vaření:
- Přiveďte k varu velký hrnec vody a přidejte 1 lžičku soli na každé 3-4 řepy.
- Řepu vařte 20 – 40 minut, nebo dokud ji snadno nepropíchnete vidličkou. Menší řepa bude měkká rychleji.
- Řepu vyjměte děrovanou lžící nebo vylijte vodu přes cedník.
Řepu můžete loupat třemi různými způsoby:
Nechte řepu vychladnout, dokud nebude příjemná na dotek.
- Oloupat řepu lze pomocí papírové utěrky. Do jedné ruky vezměte řepu a do druhé utěrku. Táhlými pohyby palce pak na řepu přitlačte, jako kdybyste chtěli smýt ze slupky nečistotu.
- K odstranění slupky nepotřebujete žádné náčiní. Slupka lze jednoduše odstranit i holými prsty.
- Oloupat ji můžete i pomocí nože. Tato metoda funguje nejlépe na tvrdou slupku blízko stonku.
Pryč s červenými skvrnami
K odstranění červených skvrn pak nejlépe pomůže citron a sůl. Na ruku vymačkejte pár citronových kapek a nechte působit, poté ruce umyjte mýdlem a opláchněte. Na kuchyňské prkénko pak nasypte sůl, krouživými pohyby rukou sůl zapracujte do prkénka a nechte 2 minuty působit. Prkénko poté klasicky umyjte.
Zdroj: healthline.com, evolvingtable.com; foto: iStock
redaktorka FTV Prima