Suroviny
- kachní výpek 100 g
- portské víno 50 ml
- kachní maso (pečené) 400 g
- pepř (čerstvě namletý)
- chléb (k podávání)
Postup přípravy
- Do kastrůlku dejte výpek (sádlo a šťávu z pečené kachny), seškrábněte i všechny usazeniny přichycené ke dnu a stěnám pekáče, vyhoďte jen případné kůstky a nepěkné kousky. Přilijte portské a zahřívejte.
- Mezitím okrájejte z kostí veškeré maso a buď ho najemno posekejte nožem, nebo projeďte několika tahy mixérem. Záleží, jakou strukturu máte rádi. Posekané maso vsypte do výpeku, důkladně promíchejte, opepřete dle chuti a nechte pět minut probublávat.
- Hotové horké rillettes přelijte do širších, nižších skleniček, naplňte je po okraj a uzavřete. Pokud chcete rillettes jíst během pár dní, stačí je vlít do misky a zakrýt ji alobalem. Maso zatlačte vidličkou dolů tak, aby nahoře byla jen vrstvička sádla. Nechte vychladit a pak si rillettes mažte na chleba a obložte si je podle chuti.
PRIMA TIP: Jako příloha k zakousnutí či ozdobení se hodí papriky, ředkvičky, pikantní okurčičky, na tenké plátky nakrájená červená cibule nebo rukola.
Vyzkoušejte také rillettes z vepřového bůčku s rozmarýnem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rillettes s rozmarýnem