Suroviny
- pepř Špetka
- olivový olej
- sůl Špetka
- rib eye steak
Postup přípravy
Speciální výbava:
štětec k potírání steaků, kleště na obracení masa
Pusťte se do toho:
1. Hoďte steaky (na výšku by měly mít 2 cm) na tác. Nasolte je a opepřete po obou stranách. A zrovna tak je potřete olejem.
2. Očistěte gril, rozpalte ho a mřížku potřete tukem, aby se maso nechytalo.
3. Po mřížce rozmístěte steaky a 3-4 minuty je po každé straně opečte. Maso od grilu nikdy neotrhujte. Počkejte, až se zatáhne a samo se mřížky pustí. Rozhodně do nich nepíchejte vidličkou, abyste je mohli obrátit. Na otáčení při grilování slouží kleště!
4. Steaky sundejte z grilu. Poté je položte na tác a nechte 3-5 minut v klidu vydechnout. Zakápněte je olivovým olejem a můžete je rovnou servírovat..
TIP 1: „ Pokud si nejste jisti, jestli se vám povedlo steak dostatečně propéct a nemáte zrovna po ruce teploměr na maso, pak jej podrobte tzv. „prstovému testu“. Technika je uspokojivě snadná. Rare steak se prozradí tím, že do něj snadno zaboříte bříško prstu, reliéf se však za chvíli vrátí do původní podoby. Stupeň medium vás už nepustí tak hluboko. Well done bude vzdorovat jakýmkoli pokusům o změnu, ten je prostě už hotový.“
TIP 2: Stupně propečení pro steaky
Syrový (rare) - postačí vám 5-7 minut z každé strany. Steak bude zvenku světle hnědý, uvnitř červený a vlažný.
Středně propečený (medium) - postačí vám 7-9 minut z každé strany. Steak bude zvenku šedohnědý, uvnitř horký a na středu narůžovělý.
Dobře udělaný (well done) - postačí vám 9-11 minut z každé strany. Steak bude rovnoměrně šedohnědý.
Autor receptu: Zdeněk Pohlreich