Suroviny
- dýně Hokkaidó (rozkrojené a zbavené semen) 700 g
- hruška (sladší ) 350 g
- extra virgin olivový olej
- sůl
- cider (jablečný ) 300 ml
- citronová šťáva (z 1/2 citrónu)
- mletá skořice 1 lžička
- muškátový oříšek špetka
Zkaramelizovaná semínka
- dýňová semínka 60 g
- třtinový cukr 2 lžíce
- sůl špetka
- máslo 20 g
Camembert
- camembert (kvalitní francouzský ) 500 g (2x250 g)
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Dýni nakrájejte na plátky a dejte ji do zapékací mísy. Posolte a bohatě zakápněte olivovým olejem. Radši více než méně.
- Zapékací mísu s dýní dejte do trouby a pečte 45 minut. Hrušky omyjte, zbavte slupky a jádřince a nakrájejte je na kousky. Dejte do menšího hrnce, zalijte ciderem a na mírném stupni povařte 30 minut.
- Když jsou hrušky povařené a dýně upečená, obojí přendejte do mixéru, přidejte ostatní ingredience (citrónovou šťávu, skořici, muškátový oříšek) a dle chuti sůl a vše rozmixujte dohladka na „máslo“. Máslo uchovávejte v uzavřené sklenici či misce maximálně 3 dny.
- Zkaramelizovaná semínka: Dýňová semínka vhoďte do rozehřáté pánve a chvilku je pražte na sucho. Poté přidejte cukr, sůl a když se cukr začne rozpouštět, přidejte do pánve máslo.
- Za občasného míchání nechte semínka zkaramelizovat a obalit karamelem a poté odstavte z plotny.
- Zapečený camembert: Camemberty rozkrojte na čtvrtiny. Do kulatých zapékacích mističek dejte vždy dva kousky camembertu a mističky se sýrem dejte do trouby, která je rozehřátá na 200 °C.
- Po 5–10 minutách, kdy je camembert rozpuštěný, mističky vyndejte a podávejte s pečivem, dýňovo-hruškovým máslem a zkaramelizovanými dýňovými semínky.