Zasněžený savojský dort bez mouky
Zdroj: Zažít Alpy
Zasněžený savojský dort bez mouky
Zdroj:
Zažít Alpy
Nejzápadnější výběžek Alp je dnes rozdělen mezi Francii, Itálii a Španělsko a tento dort v sobě nezapře francouzské kořeny. Nadýchané těsto podobné piškotu nebo bábovce vznikne díky náhradě mouky škrobem. V chuti je ale trochu žvýkavé, a proto se k něm báječně hodí lehká šlehačka a zahradní ovoce.
6 porcí
90 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Bábovkovou formu o průměru 23 nebo 25 cm nebo šest menších formiček vymažte máslem a vysypte pečlivě moukou. Troubu předehřejte na 220 °C.
-
Žloutky, krystalový cukr a vanilku šlehejte na středně vysoké otáčky asi 3 minuty do husté pěny. Šlehání je hotovo, když zvednete metlu a těsto zůstává asi 5 sekund v tvaru, než se rozteče. V jiné míse ušlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh.
-
Do další mísy prosejte škrob a stěrkou jemně zapracujte lžíci škrobu do žloutkové pěny. Zašlehejte lžíci sněhu a po lžících přidávejte stejným způsobem škrob a bílky za stálého šlehání, až vznikne hladké těsto.
-
Těsto vlijte do připravené formy do výšky 2/3. Při jedné formě pečte těsto 6 minut a pak snižte teplotu na 135 °C a dopečte ještě 25–30 minut dozlatova. Minibábovičky pečte nejprve 4 minuty, pak snižte teplotu na 130 °C a dopečte je 10–12 minut. V obou případech zkontrolujte propečenost špejlí.
-
Upečené těsto nechte mírně zchladnout, pak ho vyklopte a nechte zcela zchladnout na mřížce. Poprašte ho moučkovým cukrem.
-
Smetanu vyšlehejte s cukrem na šlehačku. Natřete ji na korpus, posypte borůvkami a podávejte.
Zasněžený savojský dort bez mouky
Zdroj: Zažít Alpy
Zasněžený savojský dort bez mouky
Zdroj:
Zažít Alpy