Těsto
- vejce 6 ks
- cukr krystal 175 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- kukuřičný škrob 150 g
- moučkový cukr 60 g
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
- sůl 1 špetka
K podávání
- smetana ke šlehání 160 ml
- cukr krystal 1 lžíce
- borůvky (lesní ) 350 g
Postup přípravy
- Bábovkovou formu o průměru 23 nebo 25 cm nebo šest menších formiček vymažte máslem a vysypte pečlivě moukou. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Žloutky, krystalový cukr a vanilku šlehejte na středně vysoké otáčky asi 3 minuty do husté pěny. Šlehání je hotovo, když zvednete metlu a těsto zůstává asi 5 sekund v tvaru, než se rozteče. V jiné míse ušlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh.
- Do další mísy prosejte škrob a stěrkou jemně zapracujte lžíci škrobu do žloutkové pěny. Zašlehejte lžíci sněhu a po lžících přidávejte stejným způsobem škrob a bílky za stálého šlehání, až vznikne hladké těsto.
- Těsto vlijte do připravené formy do výšky 2/3. Při jedné formě pečte těsto 6 minut a pak snižte teplotu na 135 °C a dopečte ještě 25–30 minut dozlatova. Minibábovičky pečte nejprve 4 minuty, pak snižte teplotu na 130 °C a dopečte je 10–12 minut. V obou případech zkontrolujte propečenost špejlí.
- Upečené těsto nechte mírně zchladnout, pak ho vyklopte a nechte zcela zchladnout na mřížce. Poprašte ho moučkovým cukrem.
- Smetanu vyšlehejte s cukrem na šlehačku. Natřete ji na korpus, posypte borůvkami a podávejte.
Zasněžený savojský dort bez mouky Zdroj: Zažít Alpy