Meredith Erickson

Zasněžený savojský dort bez mouky

Moje hodnocení
6x

Nejzápadnější výběžek Alp je dnes rozdělen mezi Francii, Itálii a Španělsko a tento dort v sobě nezapře francouzské kořeny. Nadýchané těsto podobné piškotu nebo bábovce vznikne díky náhradě mouky škrobem. V chuti je ale trochu žvýkavé, a proto se k něm báječně hodí lehká šlehačka a zahradní ovoce.

6 porcí
90 minut
francouzská

Těsto

K podávání

Postup přípravy

  1. Bábovkovou formu o průměru 23 nebo 25 cm nebo šest menších formiček vymažte máslem a vysypte pečlivě moukou. Troubu předehřejte na 220 °C.
  2. Žloutky, krystalový cukr a vanilku šlehejte na středně vysoké otáčky asi 3 minuty do husté pěny. Šlehání je hotovo, když zvednete metlu a těsto zůstává asi 5 sekund v tvaru, než se rozteče. V jiné míse ušlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh.
  3. Do další mísy prosejte škrob a stěrkou jemně zapracujte lžíci škrobu do žloutkové pěny. Zašlehejte lžíci sněhu a po lžících přidávejte stejným způsobem škrob a bílky za stálého šlehání, až vznikne hladké těsto.
  4. Těsto vlijte do připravené formy do výšky 2/3. Při jedné formě pečte těsto 6 minut a pak snižte teplotu na 135 °C a dopečte ještě 25–30 minut dozlatova. Minibábovičky pečte nejprve 4 minuty, pak snižte teplotu na 130 °C a dopečte je 10–12 minut. V obou případech zkontrolujte propečenost špejlí.
  5. Upečené těsto nechte mírně zchladnout, pak ho vyklopte a nechte zcela zchladnout na mřížce. Poprašte ho moučkovým cukrem.
  6. Smetanu vyšlehejte s cukrem na šlehačku. Natřete ji na korpus, posypte borůvkami a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Meredith Erickson

Grada - Zažít Alpy Meredith Erickson

Cestovat, poznávat, jíst

Když otevřete tuto knihu, okamžitě se přenesete doprostřed Alp. Najdete v ní povídání horách a jejich historii, tipy na cesty a šéfkuchaři z nejlepších horských hotelů, farmáři, majitelé chat i „obyčejní“ obyvatelé se s vámi podělí o své léty ověřené autentické recepty.

Čtyři alpské státy – čtyři rozsáhlé kapitoly. V každé z nich najdete recepty typické pro alpskou kuchyni daného regionu společně s povídáním o místních surovinách, kuchařích, majitelích horských chat, tipy na to, co si nesmíte nechat ujít…

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty