Suroviny
- zelený chřest 600 g
- mozzarella 300 g
- suché celozrnné pečivo 100 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- medvědí česnek 2 hrsti
- strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Chřest očistěte, oloupejte dřevnatou slupku, odkrojte dřevnaté konce a vyskládejte stonky vedle sebe do zapékací misky. Nastrouhejte nebo nadrobno nakrájejte navrch mozzarellu, osolte, opepřete a zapékejte v předehřáté troubě 10 minut.
- Mezitím připravte strouhanku. Do mixéru na smoothie nebo typu kutr dejte pečivo, petrželku, medvědí česnek, špetku soli a pepře a strouhanou citronovou kůru a rozmixujte vše nahrubo nebo podle chuti. Strouhankou posypte chřest a zapékejte 1 minutu.
PRIMA TIP: Pro svěžejší chuť zakápněte zapečený chřest citronovou šťávou.
Zapečený zelený chřest s mozzarellou a bylinkovou strouhankou Zdroj: Jíme zdravě po celý rok