Suroviny
- plnotučné mléko 500 ml
- vejce 4 ks
- polohrubá mouka 5 lžic
- špaldová mouka (hladká, případně polohrubá) 3 lžíce
- citronová kůra
- olej (na pánev )
- sůl špetka
Náplň
- olivový olej 2 lžíce + na vymazání zapékací formy
- listový špenát (čerstvý) 1 kg
- šalotka 2 ks
- sušený česnek (může být i čerstvý)
- jarní cibulka 1 svazek
- žervé 200 g
- vejce 2 ks
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Připravte si těsto na palačinky. Utřete v robotu mléko s vejci. Postupně přidávejte mouku a sůl.
- Nakonec vmíchejte kůru z citronu a vyšlehejte. Těsto nechte v chladu odpočívat alespoň 30 minut, krásně se propojí chutě a lépe se s ním bude pracovat.
- Rozehřejte pánev s olejem a smažte tenké palačinky z obou stran dozlatova. Nechte je na kuchyňské desce vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň. Špenátové listy spařte vroucí vodou, vymačkejte přebytečnou vodu a nasekejte. Na pánvi na oleji orestujte najemno nakrájené šalotky a špenát.
- Přidejte sůl, pepř, sušený česnek (nebo nadrobno nakrájené stroužek česneku), vmíchejte nasekanou jarní cibulku, žervé a vejce. Asi minutku restujte a pak odstavte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Špenátovou směs rozdělte na palačinky. Zarolujte je a vyskládejte do olejem vymazané formy.
- Vyšlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete a směsí zalijte palačinky. Navrch nastrouhejte parmazán a ozdobte lístky tymiánu (nemusí být).
- Pečte dozlatova asi 30 minut. Podávejte.
Zapečené palačinky se špenátovou náplní a parmazánem 1 Zdroj: Slepičárna blog