Suroviny
- bramborové noky 500 g
- cibule (střední) 1 ks
- cuketa (menší ) 1/2 ks
- anglická slanina (plátková ) 50 g
- česnek 1 stroužek
- rajský protlak 1 velká lžíce
- drcená rajčata (v plechovce) 400 g
- ricotta 2 velké lžíce
- bazalka (čerstvá ) 1 velká hrst
- olivový olej (a trocha másla na smažení)
- mozzarella 2 balení
- parmazán 70 g
- voda (podle potřeby)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibulku a slaninu nakrájejte nahrubo, cuketu rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na tenké plátky.
- Troubu rozehřejte na 220 °C a pokud máte, použijte funkci gril. Noky ale zapečete i na klasickém programu.
- Do kastrůlku nebo na hlubší pánev (použijte takové nádobí, které může rovnou do trouby, nebo pak použijte zapékací mísu) dejte rozehřát olivový olej s máslem a na středním stupni na něm opečte společně cibuli, slaninu a cuketu dozlatova.
- Přidejte rajčatový protlak, minutku restujte, přisypte prolisovaný česnek a společně ještě tak minutu opékejte.
- Směs zalijte drcenými rajčaty, osolte, opepřete a nechte trochu probublat.
- Omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Po chvíli vaření přidejte ricottu, čerstvou bazalku, bramborové noky a promíchejte.
- Pokud je omáčka hodně hustá, podlijte ji trochou vody. Stačí ale opravdu maličko.
- Noky nechte v omáčce 3–5 minut změknout (nijak je nepředvařujte), pak vše odstavte z plotny a do směsi natrhejte jednu mozzarellu.
- Promíchejte, horní část zasypejte nastrouhaným parmazánem, natrhanou druhou mozzarellou a takto připravené dejte na pár minut zapéct do trouby.
- Do trouby se vždycky průběžně dívejte a neodcházejte nikam daleko. Chceme, aby se sýr nahoře roztekl, lehce zezlátnul, ale jídlo nesmí být vysušené.
- Hotové noky ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte.
Vyzkoušejte také noky se sýrovou omáčkou a bazalkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové noky se sýrovou omáčkou a bazalkou