Zapečené bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou

Moje hodnocení
11x

Jednoduché, ale neskutečně dobré. Zapečené noky se snadno stanou vaším oblíbeným obědem i večeří. Do omáčky můžete přidat slaninu, cuketu, ale nejdůležitější je především zvolený sýr! Ten dělá tomuto jídlu zlatavou kůrčičku a výtečnou chuť.

2 porce
30 minut
italská

Suroviny

  • bramborové noky 500 g
  • cibule (střední cibule) 1 ks
  • menší cuketa 1/2 ks
  • plátková anglická slanina 50 g
  • česnek 1 stroužek
  • rajský protlak (rajčatový protlak) 1 velká lžíce
  • drcená rajčata v plechovce 400 g
  • ricotta 2 velké lžíce
  • bazalka (čerstvá bazalka) 1 velká hrst
  • olivový olej a trocha másla na smažení
  • mozzarella 2 balení
  • parmazán 70 g
  • sůl (sůl a čerstvě mletý pepř)
  • voda podle potřeby

Postup přípravy

  1. Cibulku a slaninu nakrájejte nahrubo, cuketu rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Troubu rozehřejte na 220 °C a pokud máte, použijte funkci gril. Noky ale zapečete i na klasickém programu.
  3. Do kastrůlku nebo na hlubší pánev (použijte takové nádobí, které může rovnou do trouby, nebo pak použijte zapékací mísu) dejte rozehřát olivový olej s máslem a na středním stupni na něm opečte společně cibuli, slaninu a cuketu dozlatova.
  4. Přidejte rajčatový protlak, minutku restujte, přisypte prolisovaný česnek a společně ještě tak minutu opékejte.
  5. Směs zalijte drcenými rajčaty, osolte, opepřete a nechte trochu probublat.
  6. Omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
  7. Po chvíli vaření přidejte ricottu, čerstvou bazalku, bramborové noky a promíchejte.
  8. Pokud je omáčka hodně hustá, podlijte ji trochou vody. Stačí ale opravdu maličko.
  9. Noky nechte v omáčce 3–5 minut změknout (nijak je nepředvařujte), pak vše odstavte z plotny a do směsi natrhejte jednu mozzarellu.
  10. Promíchejte, horní část zasypejte nastrouhaným parmazánem, natrhanou druhou mozzarellou a takto připravené dejte na pár minut zapéct do trouby.
  11. Do trouby se vždycky průběžně dívejte a neodcházejte nikam daleko. Chceme, aby se sýr nahoře roztekl, lehce zezlátnul, ale jídlo nesmí být vysušené.
  12. Hotové noky ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

My Cooking Diary


Přečtěte si také

Recepty