Najděte si recept
Na co máte chuť?

Žampiony plněné tymiánem a zapečené se sýrem
Žampiony plněné tymiánem a sýrem jsou chuťově výrazné a hodí se jako předkrm. Servírujte je po jedné velké houbě na osobu se salátem a dobrým celozrnným chlebem. K zapečení se hodí čedar, ale lze použít i sýr Gruyère nebo parmazán. Nadívané žampiony po dvou kusech na osobu pak můžete podávat jako sytý oběd.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- velké žampiony 4 ks
- velká šalotka, nakrájená 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- česnek, nadrobno nasekaný 1 stroužek
- celozrnná strouhanka 4 lžíce
- lístky tymiánu, nadrobno nasekané 2 lžíce
- rozšlehané vejce 1 ks
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Sýrová omáčka:
- máslo 4 lžíce
- hladká mouka 55 g (necelý 1/2 hrnek)
- mléko 300 ml
- dijonská hořčice 4 lžičky
- vyzrálý čedar, nastrouhaný 115 g + na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C. Žampiony oloupejte. Třeně odřízněte a nakrájejte najemno. Klobouky poskládejte lupeny nahoru do zapékací mísy.
- V pánvi na středním plameni rozpalte olej, přidejte šalotku a restujte 10 minut do změknutí. Pak vložte česnek, a když změkne, přimíchejte nakrájené houbové třeně, strouhanku a tymián. Směs osolte a opepřete. Pánev sundejte z plotny a nechte nádivku trochu zchladnout. Následně do ní vmíchejte rozšlehané vejce a rovnoměrně směsí naplňte žampionové klobouky.
- Nyní si připravte sýrovou omáčku. V malém rendlíku rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 minuty smažte, abyste vytvořili jíšku. Mezitím v jiném kastrolku přiveďte mléko k varu, přidejte jíšku a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec do ní zamíchejte hořčici a strouhaný sýr. Omáčku osolte, opepřete a přelijte jí houby. Klobouky posypte sýrem a dejte péci na 20 minut, dokud nebudou žampiony horké a dozlatova upečené.
Bylinky - Lahodné recepty a pěstitelské rady
Kniha naditá recepty, krásnými fotografiemi a praktickými informacemi o vaření i pěstování bylin je nezbytným průvodcem na cestě za proměnou vašeho jídla s použitím bylinek, které si můžete vypěstovat u vás na zahrádce. Každá sezónní kapitola obsahuje lahodné nápady na jednoduché večeře, mimořádné pečínky, dezerty, zavařeniny a další delikatesy.
Julia Hannová čerpá ze své zkušenosti předsedkyně Společnosti pro byliny, majitelky úspěšné kuchařské školy a celoživotní bylinkářské vášně a svým čtenářům poskytuje klíč k vaření s těmito rozmanitými a všestrannými ingrediencemi.
Vydalo nakladatelství Omega.