Žampiony plněné tymiánem a zapečené se sýrem

Moje hodnocení
4x

Žampiony plněné tymiánem a sýrem jsou chuťově výrazné a hodí se jako předkrm. Servírujte je po jedné velké houbě na osobu se salátem a dobrým celozrnným chlebem. K zapečení se hodí čedar, ale lze použít i sýr Gruyère nebo parmazán. Nadívané žampiony po dvou kusech na osobu pak můžete podávat jako sytý oběd.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • velké žampiony 4 ks
  • velká šalotka, nakrájená 1 ks
  • olivový olej 2 lžíce
  • česnek, nadrobno nasekaný 1 stroužek
  • celozrnná strouhanka 4 lžíce
  • lístky tymiánu, nadrobno nasekané 2 lžíce
  • rozšlehané vejce 1 ks
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř

Sýrová omáčka

  • máslo 4 lžíce
  • hladká mouka 55 g (necelý 1/2 hrnek)
  • mléko 300 ml
  • dijonská hořčice 4 lžičky
  • vyzrálý čedar, nastrouhaný 115 g + na posypání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Žampiony oloupejte. Třeně odřízněte a nakrájejte najemno. Klobouky poskládejte lupeny nahoru do zapékací mísy.
  2. V pánvi na středním plameni rozpalte olej, přidejte šalotku a restujte 10 minut do změknutí. Pak vložte česnek, a když změkne, přimíchejte nakrájené houbové třeně, strouhanku a tymián. Směs osolte a opepřete. Pánev sundejte z plotny a nechte nádivku trochu zchladnout. Následně do ní vmíchejte rozšlehané vejce a rovnoměrně směsí naplňte žampionové klobouky.
  3. Nyní si připravte sýrovou omáčku. V malém rendlíku rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 minuty smažte, abyste vytvořili jíšku. Mezitím v jiném kastrolku přiveďte mléko k varu, přidejte jíšku a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec do ní zamíchejte hořčici a strouhaný sýr. Omáčku osolte, opepřete a přelijte jí houby. Klobouky posypte sýrem a dejte péci na 20 minut, dokud nebudou žampiony horké a dozlatova upečené.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty