Tomáš Kunovský

Vyzkoušejte netradiční dezert: Mechový dort se špenátem a krémem z mascarpone

Moje hodnocení
5x

Z tohoto dortu až oči přecházejí, skvěle chutná a hlavně – zvládne ho opravdu každý. Vyzkoušejte ho sami a překvapte své blízké barevně originálním dezertem „Happy Moss Spinach Cake“! Špenátu v něm se nemusíte bát, dodá dortu barvu, ale chuť má neutrální, takže se ho ani odpůrci listové zeleniny nemusí bát :)

1 porce
90 minut

Suroviny

Krém

  • termizovaný sýr (Philadelphia, Lučina) 200 g
  • mascarpone 100 g
  • cukr krupice 50 g
  • vanilková esence (nebo semínka z poloviny vanilkového lusku) 10 ml

Na ozdobu

  • čerstvé lístky máty
  • plátky kandovaného citronu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský si recept na tento dezert přivezl ze Skotska, kde patnáct let působil jako kuchař a cukrář špičkových hotelů pro náročnou klientelu.

„Zelená barva je pro dezert hodně neobvyklá, o to víc jím překvapíte. Výrazné barvy docílíte díky špenátu. Může se zdát, že dort a špenát se k sobě nehodí, ale nemusíte mít obavy. Špenát je chuťově neutrální. Navíc je zdravý, obsahuje například vitamíny A, B, C a také draslík, měď, železo, hořčík, mangan i prospěšnou vlákninu. K přípravě mechového dortu použijte raději baby špenát, který nemá velké a silné stonky,“ doporučuje Tomáš Kunovský.

Postup přípravy

  1. Baby špenát spařte a hned zchlaďte v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Následně ho zpracujte do pyré v mixéru, přidejte citronovou kůru a šťávu.
  2. Z vajec a cukru vyšlehejte pěnu, přidejte olej, mouku a kypřicí prášek. Na závěr vmíchejte špenátové pyré.
  3. Těsto nalijte do dortové formy (průměr do 20 cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 170 °C. „Při pečení může zelená barva zvenčí slábnout, ale nemusíte mít obavy – uvnitř stále zůstává v plné síle,“ ujišťuje šéfkuchař Tomáš Kunovský.
  4. Než se korpus upeče, připravte krém na dohotovení dortu – smíchejte termizovaný sýr či žervé s cukrem a mascarpone a vše utřete v hladký krém.
  5. Z upečeného korpusu odřízněte po vychladnutí horní část, abyste povrch zarovnali. Z těchto odřezků připravte rozemnutím v ruce drobenku, která na závěr skvěle poslouží jako atraktivní dekorace.
  6. Korpus podélně rozřízněte na třetiny, mezi jednotlivé díly natřete připravený krém a postupně vrstvěte. Na závěr ozdobte drobenkou, mátou, plátky citronu nebo jinou surovinou, která s dezertem barevně ladí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tomáš Kunovský


Přečtěte si také

Recepty