Suroviny
- baby špenát (konečná váha po tepelné úpravě a rozmixování) 300 g
- citronová kůra ze 2 citrónů
- citronová šťáva ze 2 citrónů
- vejce 4 ks
- cukr krupice 230 g
- slunečnicový olej 260 g
- hladká mouka 150 g
- polohrubá mouka 150 g
Krém
- sýr (termizovaný sýr (Philadelphia, Lučina)) 200 g
- mascarpone 100 g
- cukr krupice 50 g
- vanilková esence (nebo semínka z poloviny vanilkového lusku) 10 ml
Na ozdobu
- máta (čerstvé lístky )
- kandovaný citron (plátky )
Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský si recept na tento dezert přivezl ze Skotska, kde patnáct let působil jako kuchař a cukrář špičkových hotelů pro náročnou klientelu.
„Zelená barva je pro dezert hodně neobvyklá, o to víc jím překvapíte. Výrazné barvy docílíte díky špenátu. Může se zdát, že dort a špenát se k sobě nehodí, ale nemusíte mít obavy. Špenát je chuťově neutrální. Navíc je zdravý, obsahuje například vitamíny A, B, C a také draslík, měď, železo, hořčík, mangan i prospěšnou vlákninu. K přípravě mechového dortu použijte raději baby špenát, který nemá velké a silné stonky,“ doporučuje Tomáš Kunovský.
Postup přípravy
- Baby špenát spařte a hned zchlaďte v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Následně ho zpracujte do pyré v mixéru, přidejte citronovou kůru a šťávu.
- Z vajec a cukru vyšlehejte pěnu, přidejte olej, mouku a kypřicí prášek. Na závěr vmíchejte špenátové pyré.
- Těsto nalijte do dortové formy (průměr do 20 cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 170 °C. „Při pečení může zelená barva zvenčí slábnout, ale nemusíte mít obavy – uvnitř stále zůstává v plné síle,“ ujišťuje šéfkuchař Tomáš Kunovský.
- Než se korpus upeče, připravte krém na dohotovení dortu – smíchejte termizovaný sýr či žervé s cukrem a mascarpone a vše utřete v hladký krém.
- Z upečeného korpusu odřízněte po vychladnutí horní část, abyste povrch zarovnali. Z těchto odřezků připravte rozemnutím v ruce drobenku, která na závěr skvěle poslouží jako atraktivní dekorace.
- Korpus podélně rozřízněte na třetiny, mezi jednotlivé díly natřete připravený krém a postupně vrstvěte. Na závěr ozdobte drobenkou, mátou, plátky citronu nebo jinou surovinou, která s dezertem barevně ladí.
Mechový dort se špenátem a krémem z mascarpone 2 Zdroj: Resort Valachy