zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Mechový dort se špenátem a krémem z mascarpone
Autor: Resort Valachy Mechový dort se špenátem a krémem z mascarpone

Vyzkoušejte netradiční dezert: Mechový dort se špenátem a krémem z mascarpone

Hodnoceno: 4x
Z tohoto dortu až oči přecházejí, skvěle chutná a hlavně – zvládne ho opravdu každý. Vyzkoušejte ho sami a překvapte své blízké barevně originálním dezertem „Happy Moss Spinach Cake“! Špenátu v něm se nemusíte bát, dodá dortu barvu, ale chuť má neutrální, takže se ho ani odpůrci listové zeleniny nemusí bát :)
do 1,5 hodiny
1 dort porce

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský si recept na tento dezert přivezl ze Skotska, kde patnáct let působil jako kuchař a cukrář špičkových hotelů pro náročnou klientelu.

„Zelená barva je pro dezert hodně neobvyklá, o to víc jím překvapíte. Výrazné barvy docílíte díky špenátu. Může se zdát, že dort a špenát se k sobě nehodí, ale nemusíte mít obavy. Špenát je chuťově neutrální. Navíc je zdravý, obsahuje například vitamíny A, B, C a také draslík, měď, železo, hořčík, mangan i prospěšnou vlákninu. K přípravě mechového dortu použijte raději baby špenát, který nemá velké a silné stonky,“ doporučuje Tomáš Kunovský. 

reklama

Postup

  1. Baby špenát spařte a hned zchlaďte v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Následně ho zpracujte do pyré v mixéru, přidejte citronovou kůru a šťávu.
  2. Z vajec a cukru vyšlehejte pěnu, přidejte olej, mouku a kypřicí prášek. Na závěr vmíchejte špenátové pyré. 
  3. Těsto nalijte do dortové formy (průměr do 20 cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 170 °C. „Při pečení může zelená barva zvenčí slábnout, ale nemusíte mít obavy – uvnitř stále zůstává v plné síle,“ ujišťuje šéfkuchař Tomáš Kunovský.
  4. Než se korpus upeče, připravte krém na dohotovení dortu – smíchejte termizovaný sýr či žervé s cukrem a mascarpone a vše utřete v hladký krém.
  5. Z upečeného korpusu odřízněte po vychladnutí horní část, abyste povrch zarovnali. Z těchto odřezků připravte rozemnutím v ruce drobenku, která na závěr skvěle poslouží jako atraktivní dekorace. 
  6. Korpus podélně rozřízněte na třetiny, mezi jednotlivé díly natřete připravený krém a postupně vrstvěte. Na závěr ozdobte drobenkou, mátou, plátky citronu nebo jinou surovinou, která s dezertem barevně ladí.
Mechový dort se špenátem a krémem z mascarpone
Autor: Resort Valachy Mechový dort se špenátem a krémem z mascarpone

reklama

Související témata: dort , mechový dort , špenát , Sladké