Suroviny
- hladká mouka 200 g + na podsypání
- vejce (menší ) 2 ks
- voda (studená ) asi 2 lžíce
- sůl špetka
Náplň maultaschen
- olej 1 lžíce
- cibule (malá ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mleté maso (mix vepřového a hovězího) 200 g
- muškátový oříšek špetka
- oregano (dle chuti)
- baby špenát 200 g
- vejce 1 ks + 1 ks na pomazání
- sůl
- pepř
Polévka
Recept
Pečený kuřecí vývar
Nebaví vás lžící vybírat sraženou bílkovinu z povrchu táhnoucího se vývaru? Zkuste si vše dopředu upéct v troubě. Vývar je pak krásně zlatý a neskutečně silný.
Postup přípravy
- Připravte si těsto na maultaschen. V robotu uhněťte mouku s vejci a solí. Postupně přidejte vodu a zapracujte hladké těsto. Podle potřeby můžete přidat ještě mouku nebo vodu. Těsto přendejte do potravinářského sáčku a nechte v ledničce alespoň hodinu odpočinout.
- Mezitím si připravte náplň. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibulku. Přidejte nakrájený česnek, orestujte. Vmíchejte maso, osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a oregano. Restujte dozlatova.
- Podlijte troškou vody nebo vývaru, pokud by se směs přichytávala k pánvi. Spařte špenát, nasekejte a vmíchejte k masu. Přidejte vejce, promíchejte a už jen krátce prohřejte. Odstavte.
- Jakmile masová směs trošku vystydne, zkuste ji ještě projet mlýnkem na maso, snadněji se pak budou maultaschen plnit.
- Těsto si rozdělte na 3 menší díly. Vyválejte je na tenké pláty. My používáme strojek na těstoviny, je to jednodušší. Vykrajujte kolečka o průměru asi 5 cm. Do středu vložte náplň velikosti kávové lžičky.
- Polovinu okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem, přiklopte a vidličkou upevněte okraje. Takto pokračujte, dokud nebudete mít všechny maultaschen hotové. Pokládejte je na pomoučenou kuchyňskou plochu. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu.
- V hrnci přiveďte k varu domácí vývar, podle potřeby ho ještě můžete dochutit solí. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Orestujte na másle dozlatova. Uvařte maultaschen ve vodě, stačí 2 až 3 minuty. Sceďte. Na talíře rozdělte po lžících zeleninu, na ni rozložte maultaschen. Přidejte pažitku, zalijte vývarem a podávejte.