Suroviny
- med 1 lžička
- jablečný ocet 1 lžička
- voda 200 ml
- hladká mouka (pšeničná nebo chlebová mouka - 200 ml + na krmení 3x vrchovatá lžíce)
Jinak pokud máte kvásek žitný, je možné naučit ho pracovat s pšenicí, ale tento postup je pro ty, co by rádi vypěstovali ten pšeničný od nuly. Ve své podstatě se ale neliší od postupu na přípravu žitného, možná to jen může trvat déle.
Postup přípravy
- 1. den – Smíchejte kelímek 200 ml/140 g pšeničné (chlebové nebo hladké) mouky s 200 ml/200 g vody (bez chlóru!), lžičkou medu a lžičkou jablečného octa. Zakryjte fólií a nechte pracovat do druhého dne při pokojové teplotě.
- 2. den – Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
- 3. den – Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
- 4. den – Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
- 5. den – Kvásek by se měl už začít projevovat bublinkami a výraznou nakyslostí. Pokud příliš nezvětšuje svůj objem, ještě zopakujte "krmení" a dejte mu čas do dalšího dne. Ještě bych vás ráda povzbudila, proces může trvat i déle, tak není důvod kvásek hned vyhodit, pokud mu tento čas nestačil. Záleží na mnoha parametrech, jako je mouka, teplota, voda…
- Kvásek při síle připravený k použití je bublinkatý, kyselý (ne acetonově) a po nakrmení zvětšuje výrazně svůj objem, jako když kyne těsto. Jako ten na obrázku.