Omáčka
- hnědý cukr 1/2 hrnku
- jablečný ocet 1/2 hrnku
- kečup 1/3 hrnku
- sójová omáčka (nejlépe Kikkoman) 4 lžíce
- česnek 2 stroužky
Maso
- kuřecí stehenní řízek 750 g
- kukuřičný škrob
- vejce 1 ks
- hladká mouka
- řepkový olej
- červená paprika 1 ks
- zelená paprika 1 ks
- cibule (menší ) 1 ks
- ananas (na kostičky,čerstvý nebo konzervovaný) 1 hrnek
- jasmínová rýže (k podávání)
- sůl
Postup přípravy
- V misce promíchejte hnědý cukr, jablečný ocet, kečup, sójovou omáčku a prolisovaný česnek. Dejte prozatím stranou.
- Kuřecí maso nakrájejte na kousky cca 3 x 3 cm. Osolte je a obalte ve škrobu. Poté je obalte v rozšlehaném vajíčku a následně v hladké mouce.
- Ve woku rozpalte asi 2cm vrstvu oleje a ve třech dávkách postupně osmažte kuřecí kousky dozlatova, trvá to asi 3 minuty. Vyndejte je z pánve a nechte okapat na papírových utěrkách.
- Olej slijte z pánve, vytřete ji papírovou utěrkou a vlijte lžíci nového oleje. Vhoďte papriky a cibuli nakrájené na kostky, přidejte nakrájený ananas a restujte asi 3 minuty, až zelenina lehce změkne. Přilijte připravenou omáčku a vařte asi 2 minuty. Pak přidejte osmažené kuřecí kousky, promíchejte, aby se obalily v omáčce, a krátce prohřejte.
- V asi 70 ml studené vody rozmíchejte plnou lžičku škrobu a přilijte do pánve. Krátce promíchejte, až omáčka zhoustne, trvá to ani ne půl minuty.
- Podávejte s rýží, posypané nakrájenou jarní cibulkou.
Výborné sweet and sour kuře s ananasem 2 Zdroj: Klára Michalová