Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Vlámská hovězí karbonáda

4 porce
nad 2 hodiny
Vlámská hovězí karbonáda
Vlámská hovězí karbonáda Autor: David Turecký / Kniha o pivu
Francouzský název tohoto pokrmu carbonnade flamande (vlámsky stoverij) mírně připomínajícího náš guláš odkazuje k tomu, že se dříve připravoval na dřevěném uhlí. Připravit ho můžete pozvolným vařením v přiklopeném hrnci či pomalém hrnci nebo ho upéct v troubě. Servírujte ho tradičně po belgickém způsobu s bramborovými hranolky a salátem z endivie (neboli štěrbáku) nebo čekanky s hořčičnou zálivkou.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Maso nakrájejte na kostky o hraně zhruba 1 cm. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte mouku se solí a pepřem a maso v této směsi důkladně obalte.
  2. V hrnci se silným dnem rozpalte 1 lžíci oleje a po částech na něm osmahněte maso. Jakmile zhnědne, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou. Restujte ho postupně a po opečení ho vyjměte na talíř, pokud byste ho do hrnce vsypali najednou, začne se místo pečení dusit. Pokud se připéká, přilijte olej.
  3. V prázdném hrnci opečte slaninu dokřupava. Vyjměte ji a do vypečeného tuku vsypte cibuli a na nízkém stupni ji restujte zhruba 15 minut, až zezlátne a změkne. Zvyšte teplotu, vmíchejte cukr a nechte ho zlehka zkaramelizovat. Vsypte 1 lžičku mouky (můžete použít tu z obalování masa), promíchejte a vraťte do hrnce maso.
  4. Snižte teplotu a do hrnce přilijte pivo. Jakmile přestane pěnit, přidejte hovězí vývar, bobkový list, tymián, nové koření a mletý pepř. Osolte podle chuti a přidejte ocet. Přiklopte, zahřívejte k varu a nechte zvolna vařit 2 hodiny doměkka. Pokud chcete maso péct, vložte ho přiklopené do trouby předehřáté na 170 °C zhruba na 1,5 hodiny. Občas promíchejte. Podle chuti vmíchejte na závěr hořčici a nasekanou petrželku.
Reklama
Vlámská hovězí karbonáda
Vlámská hovězí karbonáda
David Turecký / Kniha o pivu

Kniha o pivu
Pavel Borowiec, Markéta Titzlová

Pronikněte hlouběji do tajů piva než jen na dno půllitru a naučte se pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem.

Šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale a porotce tří nejvýznamnějších evropských degustačních soutěží piv Pavel Borowiec vám ukáže různé pivní styly a způsoby vaření i ochutnávání piva.

Autorka Marcela Titzlová jednotlivá piva doplnila dvaceti dvěma recepty na pokrmy, kde pivo hraje nezanedbatelnou roli a naučí vás s pivem vařit tak, že se po přečtení knihy s radostí pustíte do vlastních experimentů.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: Hlavní jídla , Belgická kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama