Suroviny
- hovězí maso (zadní, falešná svíčková nebo kližka) 750 g
- slanina 4 plátky
- cibule (větší ) 3–4 ks
- hladká mouka (na obalení masa) asi 100 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- třtinový cukr 1/2 lžíce
- pivo (belgického stylu dubbel ale) 330 ml
- hovězí vývar (silný) 500 ml
- bobkový list 2 ks
- sušený tymián 1 větší špetka
- nové koření 2 kuličky
- bílý vinný ocet 1 lžička
- dijonská hořčice 1–2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná ) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na kostky o hraně zhruba 1 cm. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte mouku se solí a pepřem a maso v této směsi důkladně obalte.
- V hrnci se silným dnem rozpalte 1 lžíci oleje a po částech na něm osmahněte maso. Jakmile zhnědne, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou. Restujte ho postupně a po opečení ho vyjměte na talíř, pokud byste ho do hrnce vsypali najednou, začne se místo pečení dusit. Pokud se připéká, přilijte olej.
- V prázdném hrnci opečte slaninu dokřupava. Vyjměte ji a do vypečeného tuku vsypte cibuli a na nízkém stupni ji restujte zhruba 15 minut, až zezlátne a změkne. Zvyšte teplotu, vmíchejte cukr a nechte ho zlehka zkaramelizovat. Vsypte 1 lžičku mouky (můžete použít tu z obalování masa), promíchejte a vraťte do hrnce maso.
- Snižte teplotu a do hrnce přilijte pivo. Jakmile přestane pěnit, přidejte hovězí vývar, bobkový list, tymián, nové koření a mletý pepř. Osolte podle chuti a přidejte ocet. Přiklopte, zahřívejte k varu a nechte zvolna vařit 2 hodiny doměkka. Pokud chcete maso péct, vložte ho přiklopené do trouby předehřáté na 170 °C zhruba na 1,5 hodiny. Občas promíchejte. Podle chuti vmíchejte na závěr hořčici a nasekanou petrželku.
Vlámská hovězí karbonáda Zdroj: David Turecký / Kniha o pivu