Vlámská hovězí karbonáda

Moje hodnocení
12x

Francouzský název tohoto pokrmu carbonnade flamande (vlámsky stoverij) mírně připomínajícího náš guláš odkazuje k tomu, že se dříve připravoval na dřevěném uhlí. Připravit ho můžete pozvolným vařením v přiklopeném hrnci či pomalém hrnci nebo ho upéct v troubě. Servírujte ho tradičně po belgickém způsobu s bramborovými hranolky a salátem z endivie (neboli štěrbáku) nebo čekanky s hořčičnou zálivkou.

4 porce
120 minut
belgická

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na kostky o hraně zhruba 1 cm. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte mouku se solí a pepřem a maso v této směsi důkladně obalte.
  2. V hrnci se silným dnem rozpalte 1 lžíci oleje a po částech na něm osmahněte maso. Jakmile zhnědne, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou. Restujte ho postupně a po opečení ho vyjměte na talíř, pokud byste ho do hrnce vsypali najednou, začne se místo pečení dusit. Pokud se připéká, přilijte olej.
  3. V prázdném hrnci opečte slaninu dokřupava. Vyjměte ji a do vypečeného tuku vsypte cibuli a na nízkém stupni ji restujte zhruba 15 minut, až zezlátne a změkne. Zvyšte teplotu, vmíchejte cukr a nechte ho zlehka zkaramelizovat. Vsypte 1 lžičku mouky (můžete použít tu z obalování masa), promíchejte a vraťte do hrnce maso.
  4. Snižte teplotu a do hrnce přilijte pivo. Jakmile přestane pěnit, přidejte hovězí vývar, bobkový list, tymián, nové koření a mletý pepř. Osolte podle chuti a přidejte ocet. Přiklopte, zahřívejte k varu a nechte zvolna vařit 2 hodiny doměkka. Pokud chcete maso péct, vložte ho přiklopené do trouby předehřáté na 170 °C zhruba na 1,5 hodiny. Občas promíchejte. Podle chuti vmíchejte na závěr hořčici a nasekanou petrželku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty