Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vlámská hovězí karbonáda
Francouzský název tohoto pokrmu carbonnade flamande (vlámsky stoverij) mírně připomínajícího náš guláš odkazuje k tomu, že se dříve připravoval na dřevěném uhlí. Připravit ho můžete pozvolným vařením v přiklopeném hrnci či pomalém hrnci nebo ho upéct v troubě. Servírujte ho tradičně po belgickém způsobu s bramborovými hranolky a salátem z endivie (neboli štěrbáku) nebo čekanky s hořčičnou zálivkou.
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- hovězí maso (zadní, falešná svíčková nebo kližka) 750 g
- slanina 4 plátky
- větší cibule 3–4 ks
- hladká mouka (na obalení masa) asi 100 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- třtinový cukr 1/2 lžíce
- pivo belgického stylu dubbel ale 330 ml
- silný hovězí vývar 500 ml
- bobkový list 2 ks
- sušený tymián 1 větší špetka
- nové koření 2 kuličky
- bílý vinný ocet 1 lžička
- dijonská hořčice 1–2 lžíce
- nasekaná hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Maso nakrájejte na kostky o hraně zhruba 1 cm. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte mouku se solí a pepřem a maso v této směsi důkladně obalte.
- V hrnci se silným dnem rozpalte 1 lžíci oleje a po částech na něm osmahněte maso. Jakmile zhnědne, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou. Restujte ho postupně a po opečení ho vyjměte na talíř, pokud byste ho do hrnce vsypali najednou, začne se místo pečení dusit. Pokud se připéká, přilijte olej.
- V prázdném hrnci opečte slaninu dokřupava. Vyjměte ji a do vypečeného tuku vsypte cibuli a na nízkém stupni ji restujte zhruba 15 minut, až zezlátne a změkne. Zvyšte teplotu, vmíchejte cukr a nechte ho zlehka zkaramelizovat. Vsypte 1 lžičku mouky (můžete použít tu z obalování masa), promíchejte a vraťte do hrnce maso.
- Snižte teplotu a do hrnce přilijte pivo. Jakmile přestane pěnit, přidejte hovězí vývar, bobkový list, tymián, nové koření a mletý pepř. Osolte podle chuti a přidejte ocet. Přiklopte, zahřívejte k varu a nechte zvolna vařit 2 hodiny doměkka. Pokud chcete maso péct, vložte ho přiklopené do trouby předehřáté na 170 °C zhruba na 1,5 hodiny. Občas promíchejte. Podle chuti vmíchejte na závěr hořčici a nasekanou petrželku.
Kniha o pivu
Pronikněte hlouběji do tajů piva než jen na dno půllitru a naučte se pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem.
Šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale a porotce tří nejvýznamnějších evropských degustačních soutěží piv Pavel Borowiec vám ukáže různé pivní styly a způsoby vaření i ochutnávání piva.
Autorka Marcela Titzlová jednotlivá piva doplnila dvaceti dvěma recepty na pokrmy, kde pivo hraje nezanedbatelnou roli a naučí vás s pivem vařit tak, že se po přečtení knihy s radostí pustíte do vlastních experimentů.
Vydalo nakladatelství Smart Press.