Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vláčné rohlíky
Těsto těchto rohlíčků je krásně vláčné, nadýchané a jemné. Takže po chvíli nepostřehnete, že máte půl plechu v sobě. S těstem se navíc skvěle pracuje, takže pojďme do toho! :)
do 2 hodin
16 ks porcí
Suroviny (16 ks porcí)
- hladká mouka (pšeničná nebo špaldová) 1 kg
- plnotučné mléko 550 ml
- sušené droždí nebo kostka droždí 2 sáčky / 1 kostka
- sádlo nebo máslo 120 ml
- sůl 3 lžičky
- cukr 3 lžičky
- máslo 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Verze se sušeným droždím: Do velké mísy si odvažte mouku, přidejte vlažné mléko, rozpuštěné vlažné máslo nebo sádlo, sušené droždí, sůl, cukr a důkladně prohněťte. Cca 5 minut.
- Poté si napusťte větší mísu teplou vodou a do této mísy vložte mísu s uhněteným těstem a přikryjte utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
- Verze s kostkou droždí: Odlijte si část odměřeného mléko, které lehce ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte do něj kostku droždí, kterou důkladně promíchejte, dále přidejte lžičku z odměřené mouky, trochu cukru a trochu soli a nechte vzejít kvásek.
- Do mísy vložte zbytek mouky, soli, cukru, rozpuštěné sádlo nebo máslo a zbytek mléka a nakonec vzešlý kvásek.
- Důkladně prohněťte, asi 5 minut. Poté si napusťte větší mísu teplou vodou a do této mísy vložte mísu s uhněteným těstem a přikryjte jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
- Vykynuté těsto si rozdělte na 20 bochánků. Každý bochánek vyválejte do cca 0,3mm tlusté placky nejlépe do cca trojúhelníkového tvaru.
- Každou rozválenou placku potřete lehce rozpuštěným máslem a zamotejte do rohlíku. Nechte na teplém místě ještě tak 15 minut kynout.
- Buďte kreativní a zkuste je protřít povidly či je zamotat do houstičky. Nakonec rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte semínky či solí a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Pečte cca 15 minut dozlatova.
Smooth & cooking
Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.
Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.
Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.