Suroviny
- hladká mouka (pšeničná nebo špaldová) 1 kg
- plnotučné mléko 550 ml
- sušené droždí (nebo kostka droždí) 2 sáčky / 1 kostka
- sádlo (nebo máslo) 120 ml
- cukr 3 lžičky
- máslo 100 g
- sůl 3 lžičky
Na dokončení
Postup přípravy
- Verze se sušeným droždím: Do velké mísy si odvažte mouku, přidejte vlažné mléko, rozpuštěné vlažné máslo nebo sádlo, sušené droždí, sůl, cukr a důkladně prohněťte. Cca 5 minut.
- Poté si napusťte větší mísu teplou vodou a do této mísy vložte mísu s uhněteným těstem a přikryjte utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
- Verze s kostkou droždí: Odlijte si část odměřeného mléko, které lehce ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte do něj kostku droždí, kterou důkladně promíchejte, dále přidejte lžičku z odměřené mouky, trochu cukru a trochu soli a nechte vzejít kvásek.
- Do mísy vložte zbytek mouky, soli, cukru, rozpuštěné sádlo nebo máslo a zbytek mléka a nakonec vzešlý kvásek.
- Důkladně prohněťte, asi 5 minut. Poté si napusťte větší mísu teplou vodou a do této mísy vložte mísu s uhněteným těstem a přikryjte jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
- Vykynuté těsto si rozdělte na 20 bochánků. Každý bochánek vyválejte do cca 0,3mm tlusté placky nejlépe do cca trojúhelníkového tvaru.
- Každou rozválenou placku potřete lehce rozpuštěným máslem a zamotejte do rohlíku. Nechte na teplém místě ještě tak 15 minut kynout.
- Buďte kreativní a zkuste je protřít povidly či je zamotat do houstičky. Nakonec rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte semínky či solí a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Pečte cca 15 minut dozlatova.
Vláčné rohlíky 2 Zdroj: Smoothcooking.cz