Marie Donajová

Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce

Moje hodnocení
5x

Oříšková chuť cizrny si báječně rozumí se zemitostí mleté papriky a se sójovou smetanou se promění v ikonické jídlo české kuchyně pro vegetariány. Nelpíte-li na veganském pojetí, klidně nahraďte sójovou smetanu běžnou smetanou na vaření.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cizrnu propláchněte a namočte do studené vody alespoň 12 hodin předem. Druhý den ji propláchněte a uvařte v čisté vodě doměkka, podle stáří cizrny to trvá zhruba 1 hodinu.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a pórek dozlatova. Posypte je sladkou paprikou, promíchejte a restujte, až se paprika rozvoní, ale pozor, aby se nepřipálila, zhořkla by. Přidejte slitou cizrnu a zalijte vývarem. Vařte 20 minut.
  3. Z hrnce odeberte 2 naběračky vývaru s cizrnou a rozmixujte je dohladka. Vraťte zpět do hrnce a promíchejte, omáčka tak zhoustne. Vypněte, ale ponechte na horké plotýnce.
  4. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí, citronovou šťávou a pálivou paprikou. Podávejte s těstovinami posypané petrželkou.

PRIMA TIP: Sójová smetana představuje rostlinnou alternativu běžné smetany na vaření z kravského mléka. Obvykle mívá 14–17 % tuku, vyrábí se ze sójových bobů a neobsahuje proto žádnou laktózu. Používá se jako běžná smetana na vaření, do teplých i studených pokrmů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Marie Donajová

Maruskaveg Marie Donajová

Blogerka MaruškaVEG píše a fotí už pět let veganské recepty a rozhodla se 68 nejoblíbenějších poskládat do Kuchařky na celý rok. Rozdělila je podle surovin do čtyř ročních období a doplnila kapitolami o kvašení, klíčení a zavařování a obsáhlým pojednáním o rostlinné stravě i praktickými tipy z každodenního vaření veganských pokrmů v rodině s dítětem. Veganství ukazuje jako pestrobarevný jídelníček plný surovin, které si snadno vypěstujete na zahradě nebo koupíte v běžném obchodě. Vegansky vařit a jíst tak můžete od rána do večera, a dokonce i o Vánocích. A že to není nuda, nebo jen zrní a tofu, se přesvědčíte už pouhým prolistováním, tak lákavé jsou všechny fotky.

Knihu zakoupíte s 15% slevou s kódem FRESH15 na webu www.shop-maruskaveg.cz.


Přečtěte si také

Recepty