Suroviny
- cizrna (sušená ) 250 g
- cibule 2 ks
- pórek 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- mletá sladká paprika 3 lžíce
- zeleninový vývar 800 ml
- sójová smetana 200 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- mletá pálivá paprika 1 lžička
- těstoviny (vařené,k podávání)
- hladkolistá petržel (na ozdobu)
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Cizrnu propláchněte a namočte do studené vody alespoň 12 hodin předem. Druhý den ji propláchněte a uvařte v čisté vodě doměkka, podle stáří cizrny to trvá zhruba 1 hodinu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a pórek dozlatova. Posypte je sladkou paprikou, promíchejte a restujte, až se paprika rozvoní, ale pozor, aby se nepřipálila, zhořkla by. Přidejte slitou cizrnu a zalijte vývarem. Vařte 20 minut.
- Z hrnce odeberte 2 naběračky vývaru s cizrnou a rozmixujte je dohladka. Vraťte zpět do hrnce a promíchejte, omáčka tak zhoustne. Vypněte, ale ponechte na horké plotýnce.
- Vmíchejte smetanu a dochuťte solí, citronovou šťávou a pálivou paprikou. Podávejte s těstovinami posypané petrželkou.
PRIMA TIP: Sójová smetana představuje rostlinnou alternativu běžné smetany na vaření z kravského mléka. Obvykle mívá 14–17 % tuku, vyrábí se ze sójových bobů a neobsahuje proto žádnou laktózu. Používá se jako běžná smetana na vaření, do teplých i studených pokrmů.
Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce 2 Zdroj: Kuchařka na celý rok