zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce
Autor: Kuchařka na celý rok Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce

Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce

Hodnoceno: 4x
Oříšková chuť cizrny si báječně rozumí se zemitostí mleté papriky a se sójovou smetanou se promění v ikonické jídlo české kuchyně pro vegetariány. Nelpíte-li na veganském pojetí, klidně nahraďte sójovou smetanu běžnou smetanou na vaření.
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Cizrnu propláchněte a namočte do studené vody alespoň 12 hodin předem. Druhý den ji propláchněte a uvařte v čisté vodě doměkka, podle stáří cizrny to trvá zhruba 1 hodinu. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a pórek dozlatova. Posypte je sladkou paprikou, promíchejte a restujte, až se paprika rozvoní, ale pozor, aby se nepřipálila, zhořkla by. Přidejte slitou cizrnu a zalijte vývarem. Vařte 20 minut. 
  3. Z hrnce odeberte 2 naběračky vývaru s cizrnou a rozmixujte je dohladka. Vraťte zpět do hrnce a promíchejte, omáčka tak zhoustne. Vypněte, ale ponechte na horké plotýnce. 
  4. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí, citronovou šťávou a pálivou paprikou. Podávejte s těstovinami posypané petrželkou. 

PRIMA TIP: Sójová smetana představuje rostlinnou alternativu běžné smetany na vaření z kravského mléka. Obvykle mívá 14–17 % tuku, vyrábí se ze sójových bobů a neobsahuje proto žádnou laktózu. Používá se jako běžná smetana na vaření, do teplých i studených pokrmů. 

Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce
Autor: Kuchařka na celý rok Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce

reklama

Kuchařka na celý rok
Marie Donajová

Blogerka MaruškaVEG píše a fotí už pět let veganské recepty a rozhodla se 68 nejoblíbenějších poskládat do Kuchařky na celý rok. Rozdělila je podle surovin do čtyř ročních období a doplnila kapitolami o kvašení, klíčení a zavařování a obsáhlým pojednáním o rostlinné stravě i praktickými tipy z každodenního vaření veganských pokrmů v rodině s dítětem. Veganství ukazuje jako pestrobarevný jídelníček plný surovin, které si snadno vypěstujete na zahradě nebo koupíte v běžném obchodě. Vegansky vařit a jíst tak můžete od rána do večera, a dokonce i o Vánocích. A že to není nuda, nebo jen zrní a tofu, se přesvědčíte už pouhým prolistováním, tak lákavé jsou všechny fotky. 

Knihu zakoupíte s 15% slevou s kódem FRESH15 na webu www.shop-maruskaveg.cz

Související témata: veganské recepty , cizrna , Hlavní jídla