Speciály

Nejlepší recepty na oblíbené brynzové halušky

Zatímco česká kuchyně oplývá omáčkami a tu svíčkovou považujeme za vrcholný majstrštyk naší národní gastronomie, na Slovensku jsou právem hrdí na dokonalé brynzové halušky. Občas na ně můžete narazit i v restauracích u nás, ale pokud na ně máte chuť, prostě si je uvařte!

Malé nočky ze syrových brambor nejsou náročné ani na suroviny, ani na přípravu. Chce to jen správný grif, odhadnout hustotu těsta a pořídit si speciální cedník na halušky, přes který se těsto protlačuje rovnou do hrnce s vařicí vodou.

Nejoblíbenější je verze s brynzou (nebo bryndzou – pokud chcete ctít slovenský původ tohoto sýra) a osmaženou uzenou slaninou (i tady se vyplatí použít dobře vyuzenou slovenskou slaninu, například gazdovskou). Nebudeme lhát... To jídlo není zrovna lehké, ale čas od času to zkrátka stojí za to!

A pokud chcete změnu, servírujte halušky s orestovaným kysaným zelím se slaninou – ty můžete na jídelních lístcích najít pod jménem strapačky.

Připravte si doma dokonalé halušky! S brynzou, se zelím, nebo smetanou?

Recepty