Nočky
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- tučný tvaroh ve vaničce 500 g
- hrubá mouka 300 g + na podsypání
- hladká mouka 100 g
- cukr moučka 2 lžíce
- vanilkový cukr 1 lžička
- špetka soli
- Vejce 4 ks
Omáčka
- Jahody 600 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 kelímek
- pár lístků čerstvé máty
- cukr moučka podle chuti
Článek
15 neodolatelných receptů na sladké ovocné knedlíky
Ovocné knedlíky můžeme hrdě považovat za národní specialitu, která je pro nás téměř synonymem léta. Zjara začínáme jahodovými knedlíky z tvarohového těsta, volně...
Postup přípravy
- Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
- Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky. Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
- Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků. Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.
- Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
- Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.
- Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.
PRIMA TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.