Trippa alla romana – dršťky po římsku s rajčaty

Moje hodnocení
5x

Trippa alla romana patří k oněm starodávným pokrmům, které – kvůli použití vnitřností – dlouho zůstaly labužníkům utajeny. Dnešní návrat k tomuto typu jídel je zčásti nostalgický, zčásti praktický, ale pro pravověrné Římany přes svůj plebejský původ nikdy nepozbyl nádech lahůdky pro opravdové gurmány.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • kuchyňsky upravené dršťky 1 kg
  • česnek (cibule) 1 ks
  • mrkev 1 ks
  • řapíkatý celer 1 řapík
  • batáty (česnek) 1 stroužek
  • ocet (olivový olej) 50 ml
  • hřebíček 3 ks
  • bílé víno (suché bílé víno) 150 ml
  • rajčatové pyré (passata) 500 g
  • sýr pecorino romano, nastrouhaný 110 g
  • čerstvá máta 1 snítka
  • chilli (mleté chilli) 1 špetka
  • černý pepř (sůl)

Postup přípravy

  1. Dršťky vařte asi 10 minut ve vroucí osolené vodě. Oloupanou cibuli, mrkev a celer nakrájejte na kostičky. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm nakrájenou zeleninu a česnek, až zvláční.
  2. Mezitím nakrájejte dršťky na proužky. Přidejte je k zelenině a smažte, až zezlátnou. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte rajčatové pyré, 250 ml teplé vody, špetku chilli a hřebíček.
  3. Na mírné teplotě vařte pod pokličkou asi 40 minut, až budou dršťky úplně vláčné. Ke konci vařte několik minut bez pokličky, aby omáčka zhoustla, a ochuťte ji solí a případně chilli.
  4. Dál už nevařte, k dršťkám vmíchejte polovinu sýra a několik nakrájených lístků máty. Podávejte se zbylým pecorinem.

PRIMA TIP: Dršťky po římsku se tradičně dochucují mátě podobnou bylinkou zvanou nepitella – jde o marulku šantovitou či chcete-li kalamintu. V české kuchyni jsou samozřejmě dršťky také běžné a také se dnes běžně nahrazují hlívou ústřičnou – to samozřejmě můžete zkusit i s tímto receptem. I mezi Římany jsou vegetariáni.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty