Suroviny
- dršťky (kuchyňsky upravené ) 1 kg
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 50 ml
- hřebíček 3 ks
- bílé víno (suché ) 150 ml
- rajčatové pyré (passata) 500 g
- sýr pecorino (nastrouhaný) 110 g
- máta (čerstvá ) 1 snítka
- chilli (mleté ) 1 špetka
- sůl (sůl)
Postup přípravy
- Dršťky vařte asi 10 minut ve vroucí osolené vodě. Oloupanou cibuli, mrkev a celer nakrájejte na kostičky. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm nakrájenou zeleninu a česnek, až zvláční.
- Mezitím nakrájejte dršťky na proužky. Přidejte je k zelenině a smažte, až zezlátnou. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte rajčatové pyré, 250 ml teplé vody, špetku chilli a hřebíček.
- Na mírné teplotě vařte pod pokličkou asi 40 minut, až budou dršťky úplně vláčné. Ke konci vařte několik minut bez pokličky, aby omáčka zhoustla, a ochuťte ji solí a případně chilli.
- Dál už nevařte, k dršťkám vmíchejte polovinu sýra a několik nakrájených lístků máty. Podávejte se zbylým pecorinem.
PRIMA TIP: Dršťky po římsku se tradičně dochucují mátě podobnou bylinkou zvanou nepitella – jde o marulku šantovitou či chcete-li kalamintu. V české kuchyni jsou samozřejmě dršťky také běžné a také se dnes běžně nahrazují hlívou ústřičnou – to samozřejmě můžete zkusit i s tímto receptem. I mezi Římany jsou vegetariáni.
Trippa alla romana – dršťky po římsku s rajčaty Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD