Trippa alla romana – dršťky po římsku s rajčaty

Moje hodnocení
7x

Trippa alla romana patří k oněm starodávným pokrmům, které – kvůli použití vnitřností – dlouho zůstaly labužníkům utajeny. Dnešní návrat k tomuto typu jídel je zčásti nostalgický, zčásti praktický, ale pro pravověrné Římany přes svůj plebejský původ nikdy nepozbyl nádech lahůdky pro opravdové gurmány.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Dršťky vařte asi 10 minut ve vroucí osolené vodě. Oloupanou cibuli, mrkev a celer nakrájejte na kostičky. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm nakrájenou zeleninu a česnek, až zvláční.
  2. Mezitím nakrájejte dršťky na proužky. Přidejte je k zelenině a smažte, až zezlátnou. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte rajčatové pyré, 250 ml teplé vody, špetku chilli a hřebíček.
  3. Na mírné teplotě vařte pod pokličkou asi 40 minut, až budou dršťky úplně vláčné. Ke konci vařte několik minut bez pokličky, aby omáčka zhoustla, a ochuťte ji solí a případně chilli.
  4. Dál už nevařte, k dršťkám vmíchejte polovinu sýra a několik nakrájených lístků máty. Podávejte se zbylým pecorinem.

PRIMA TIP: Dršťky po římsku se tradičně dochucují mátě podobnou bylinkou zvanou nepitella – jde o marulku šantovitou či chcete-li kalamintu. V české kuchyni jsou samozřejmě dršťky také běžné a také se dnes běžně nahrazují hlívou ústřičnou – to samozřejmě můžete zkusit i s tímto receptem. I mezi Římany jsou vegetariáni.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty