Vyzkoušejte výborný moučník. Trhanec je vlastně nadýchaná placka, která se na pánvi roztrhá a opeče se s libovolným ovocem. Pro začátek otestujte tradiční variantu s jablky a rozinkami, kterým dodá skvělou chuť zkaramelizovaný cukr. Je to dobrota!
Oddělte žloutky od bílků. V míse utřete žloutky s cukrem a solí, přidejte mléko, mouku a ušlehejte. Vzniklou směs nechte chvíli odpočinout.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi.
V pánvi rozpusťte máslo, vlijte připravené těsto, zasypte rozinkami a pod pokličkou pomalu pečte. Výška těsta v pánvi by měla být 2–3cm.
Když je těsto z jedné strany hotové, otočte ho a nechte dojít. Upečenou placku natrhejte na menší kousky, vyjměte z pánve a nechte stranou.
Do pánve vložte zbytek másla a nechte ho rozpustit. K máslu přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.
Přidejte na kousky nakrájené jablko, ořechy a promíchejte.
Na závěr do pánve vraťte na kousky natrhané těsto a naposledy vše promíchejte.
Trhanec dejte na talíř, zlehka ho posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Zdroj receptu
Zdeněk Pohlreich
Taková normální kuchařka
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.