Najděte si recept
Na co máte chuť?

Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky
Teď by měli zbystřit všichni milovníci trhaného masa. Už jste tuto delikatesu někdy zkoušeli upéct? Jedná se o poměrně dlouhou přípravu, ale skoro všechno za vás udělá trouba. Na vás je jenom připravit marinádu, do níž maso naložíte. Aby pak bylo masíčko co nejkřehčí a mělo říz, marinujte vepřové v jablečném moštu a cideru, tedy v jablečném víně. Coby přílohu doporučujeme lehce dokřupava osmažené bramborové noky, smíchané s čerstvými bylinkami.
nad 2 hodiny
5 porcí
Suroviny (5 porcí)
Maso:
- vepřová plec 1 kg
- jablečný mošt 1 litr
- jablečný cider 250 ml
- tymián 8 snítek
- česnek 3 stroužky
- celý pepř 15 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- sůl 30 g
- hladkolistá petržel na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Jako první udělejte marinádu, do které naložte maso. Smíchejte jablečný mošt se ciderem a přimíchejte sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.
- Do hotové marinády položte vepřovou plec a přes noc nechte marinovat v lednici.
- Maso vyndejte z marinády a zprudka opečte na rozpálené pánvi z každé strany dozlatova.
- Opečené maso dejte do zapékací mísy, zalijte marinádou, přiklopte a pečte v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočte.
- Po upečení maso vytáhněte z marinády a pomocí vidličky natrhejte.
- Marinádu přeceďte do kastrůlku a svařte na půlku. Svařenou marinádu vmíchejte do natrhaného masa.
- Uvařte celé brambory ve slupce v osolené vodě doměkka.
- Když jsou hotové, vodu slijte a ještě teplé oloupejte. Oloupané brambory najemno nastrouhejte nebo najemno rozmělněte pomocí pasírovače.
- Brambory dejte do mísy, přimíchejte vajíčka, poloviční množství krupice a spojte do jednotného těsta. Podle potřeb přidávejte krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní a lepivé.
- Noky tvarujte pomocí lžíce a vařte v osolené vodě.
- Až noky vyplavou, vytáhněte je a dokřupava opečte na pánvi s troškou másla.
- Hotové noky smíchejte s trhaným masem a posypejte čerstvou petrželí.
PRIMA TIP: Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace). Další informace o kvalitě potravin najdete na webu www.akademiekvality.cz.