Akademiekvality.cz

Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky

Moje hodnocení
5x

Teď by měli zbystřit všichni milovníci trhaného masa. Už jste tuto delikatesu někdy zkoušeli upéct? Jedná se o poměrně dlouhou přípravu, ale skoro všechno za vás udělá trouba. Na vás je jenom připravit marinádu, do níž maso naložíte. Aby pak bylo masíčko co nejkřehčí a mělo říz, marinujte vepřové v jablečném moštu a cideru, tedy v jablečném víně. Coby přílohu doporučujeme lehce dokřupava osmažené bramborové noky, smíchané s čerstvými bylinkami.

5 porcí
120 minut

Maso

Noky

Postup přípravy

  1. Jako první udělejte marinádu, do které naložte maso. Smíchejte jablečný mošt se ciderem a přimíchejte sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.
  2. Do hotové marinády položte vepřovou plec a přes noc nechte marinovat v lednici.
  3. Maso vyndejte z marinády a zprudka opečte na rozpálené pánvi z každé strany dozlatova.
  4. Opečené maso dejte do zapékací mísy, zalijte marinádou, přiklopte a pečte v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočte.
  5. Po upečení maso vytáhněte z marinády a pomocí vidličky natrhejte.
  6. Marinádu přeceďte do kastrůlku a svařte na půlku. Svařenou marinádu vmíchejte do natrhaného masa.
  7. Uvařte celé brambory ve slupce v osolené vodě doměkka.
  8. Když jsou hotové, vodu slijte a ještě teplé oloupejte. Oloupané brambory najemno nastrouhejte nebo najemno rozmělněte pomocí pasírovače.
  9. Brambory dejte do mísy, přimíchejte vajíčka, poloviční množství krupice a spojte do jednotného těsta. Podle potřeb přidávejte krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní a lepivé.
  10. Noky tvarujte pomocí lžíce a vařte v osolené vodě.
  11. Až noky vyplavou, vytáhněte je a dokřupava opečte na pánvi s troškou másla.
  12. Hotové noky smíchejte s trhaným masem a posypejte čerstvou petrželí.

PRIMA TIP: Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace). Další informace o kvalitě potravin najdete na webu www.akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty