Maso
- vepřová plec 1 kg
- jablečný mošt 1 litr
- cider (jablečný ) 250 ml
- sušený tymián 8 snítek
- česnek 3 stroužky
- nové koření 10 kuliček
- hladkolistá petržel (na posypání)
- sůl 30 g
- pepř celý 15 kuliček
Noky
- brambory 1 kg
- jemná krupice 250–300 g
- vejce 3 ks
- máslo
- sůl
Postup přípravy
- Jako první udělejte marinádu, do které naložte maso. Smíchejte jablečný mošt se ciderem a přimíchejte sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.
- Do hotové marinády položte vepřovou plec a přes noc nechte marinovat v lednici.
- Maso vyndejte z marinády a zprudka opečte na rozpálené pánvi z každé strany dozlatova.
- Opečené maso dejte do zapékací mísy, zalijte marinádou, přiklopte a pečte v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočte.
- Po upečení maso vytáhněte z marinády a pomocí vidličky natrhejte.
- Marinádu přeceďte do kastrůlku a svařte na půlku. Svařenou marinádu vmíchejte do natrhaného masa.
- Uvařte celé brambory ve slupce v osolené vodě doměkka.
- Když jsou hotové, vodu slijte a ještě teplé oloupejte. Oloupané brambory najemno nastrouhejte nebo najemno rozmělněte pomocí pasírovače.
- Brambory dejte do mísy, přimíchejte vajíčka, poloviční množství krupice a spojte do jednotného těsta. Podle potřeb přidávejte krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní a lepivé.
- Noky tvarujte pomocí lžíce a vařte v osolené vodě.
- Až noky vyplavou, vytáhněte je a dokřupava opečte na pánvi s troškou másla.
- Hotové noky smíchejte s trhaným masem a posypejte čerstvou petrželí.
PRIMA TIP: Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace). Další informace o kvalitě potravin najdete na webu www.akademiekvality.cz.