Torta di Nocciole Piemontese – tradiční italský dort z lískových oříšků
Zdroj: FTV Prima
Torta di Nocciole Piemontese – tradiční italský dort z lískových oříšků
Zdroj:
FTV Prima
V druhém díle nové řady pořadu Šéfem za pár minut připravil Zdeněk Pohlreich společně s cukrářem Danielem Combim luxusní dort z lískových oříšků. Právě jedny z nejkvalitnějších se pěstují v italské oblasti Piemonte, v dortu se z nich používá oříšková mouka, ořechová pasta a také čokoláda s oříšky.
Postup přípravy
-
V robotu našlehejte bílky a postupně k nim přimíchejte cukr. Jakmile vznikne pěna, začněte přilévat žloutky.
-
V misce promíchejte ořechovou mouku s hladkou moukou a práškem do pečiva. Přidejte moučkový cukr. Sypké suroviny pak po částech ručně vmíchejte k pěně. Hotové těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečte zhruba 45 minut v troubě rozehřáté maximálně na 170 °C.
-
Než se korpus upeče, připravte krém. Mléko a smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte.
-
V misce promíchejte žloutek s cukrem a přilijte malé množství zahřáté smetany s mlékem, aby se cukr dobře rozpustil. Vše nalijte zpět do rendlíku ke zbytku mléka a smetany. Opět jen část tohoto krému smíchejte s čokoládou a rozmixujte ponorným mixérem. Pak přidejte zbytek tekutiny a stoprocentní lískovou pastu. Znovu rozmixujte a nechte vychladnout v lednici.
-
Hotový vychlazený korpus ozdobte krémem z lednice a posypte rozpůlenými lískovými ořechy.
Torta di Nocciole Piemontese – tradiční italský dort z lískových oříšků 2
Zdroj: FTV Prima
Torta di Nocciole Piemontese – tradiční italský dort z lískových oříšků 2
Zdroj:
FTV Prima