Těsto
- bílek 150 g
- žloutek 100 g
- cukr krupice 135 g
- lísková ořechová mouka (Nocciola Piemonte) 315 g
- moučkový cukr 125 g
- hladká mouka 25 g
Krém
- mléko 100 g
- smetana 100 g
- žloutek 40 g
- cukr krupice 20 g
- lískooříšková pasta (100%) 45 g
- mléčná čokoláda (Gianduja (lískový ořech Piemonte 34 %)) 220 g
Postup přípravy
- V robotu našlehejte bílky a postupně k nim přimíchejte cukr. Jakmile vznikne pěna, začněte přilévat žloutky.
- V misce promíchejte ořechovou mouku s hladkou moukou a práškem do pečiva. Přidejte moučkový cukr. Sypké suroviny pak po částech ručně vmíchejte k pěně. Hotové těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečte zhruba 45 minut v troubě rozehřáté maximálně na 170 °C.
- Než se korpus upeče, připravte krém. Mléko a smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte.
- V misce promíchejte žloutek s cukrem a přilijte malé množství zahřáté smetany s mlékem, aby se cukr dobře rozpustil. Vše nalijte zpět do rendlíku ke zbytku mléka a smetany. Opět jen část tohoto krému smíchejte s čokoládou a rozmixujte ponorným mixérem. Pak přidejte zbytek tekutiny a stoprocentní lískovou pastu. Znovu rozmixujte a nechte vychladnout v lednici.
- Hotový vychlazený korpus ozdobte krémem z lednice a posypte rozpůlenými lískovými ořechy.
Torta di Nocciole Piemontese – tradiční italský dort z lískových oříšků 2 Zdroj: FTV Prima