Suroviny
- bílé pečivo (natrhané na větší kousky) 100 g
- olivový olej 2 lžíce
- tymián (čerstvé lístky ) 1 vrchovatá lžička
- celé kuře (grilované kuře (nebo zbylé pečené kuře), maso natrhané na vlákna) 1/2 ks
- římský salát (římský salát Little Gem, rozkrojený na poloviny) 3 srdíčka
- pažitka (nakrájená )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Zálivka
- šalotka (nebo 1/4 červené cibule, nastrouhaná) 1 ks
- bílý jogurt (plnotučný ) 125 g
- ocet (kvasný ) 1 lžíce nebo podle chuti
- cukr (případně trocha )
Postup přípravy
- Nejprve promíchejte přísady na zálivku, osolte, opepřete a případně trochu oslaďte, znovu promíchejte a dejte stranou.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kousky pečiva rozložte na plech, zakapejte olejem, posypte tymiánem, lehce je osolte a opepřete. Promíchejte, aby bylo vše rovnoměrně pokryté, a pečte 10 až 15 minut, občas promíchejte, až budou kousky pečiva tmavě zlaté a křupavé. Na posledních 10 minut vmíchejte k pečivu natrhané kuřecí maso, aby se prohřálo.
- Rozehřejte těžkou litinovou nebo grilovací pánev a nasucho na ní opražte půlky salátových srdíček, až se hezky připečou a začnou zavadat. Navrstvěte do mísy spolu s opečeným pečivem a masem. Zakapejte zálivkou, posypte pažitkou a podávejte.
PRIMA TIP: Kromě skvělé chuti a zajímavosti je salát i výborným způsobem, jak využít i starší gumovité pečivo, které se upeče krásně dokřupava a nenasává tolik oleje. A samozřejmě zužitkujete i zbylé pečené kuře. Jídlo stejně objevné jako šetrné.