redakce Prima FRESH

Svěží citronový koláč

Moje hodnocení
12x

Domácí korpus a citronový krém navrch. Tento typ koláče je populární už několik let a stále se řadí mezi naše favority. Na přípravu není zase tak náročný a výsledek ohromí nejednoho milovníka svěžích dezertů z citrusů.

8 porcí
60 minut

Korpus

Krém

Postup přípravy

  1. Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny.
  2. Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů.
  3. Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout.
  4. Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku.
  5. Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.

PRIMA TIP: „Sladká tečka, i když s kyselejší chutí, si zaslouží také sladší víno. Můžete proto zvolit sladší tichá vína či sáhnout po něčem extra, jako je třeba španělská cava. Freixenet Carta Nevada Semi Seco s vyšším obsahem zbytkového cukru bude pro toto spojení perfektní,“ doporučuje someliér Petr Mašek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty