Korpus
- hladká mouka 200 g
- máslo 130 g
- moučkový cukr 60 g
- žloutek 2 ks
- vanilkový cukr
- citronová kůra z 1 citronu
- sůl špetka
Krém
- cukr krupice 250 g
- máslo 100 g
- vejce 4 ks
- citronová kůra ze 3–4 citronů
- citronová šťáva 100 ml
Postup přípravy
- Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny.
- Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů.
- Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout.
- Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku.
- Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.
PRIMA TIP: „Sladká tečka, i když s kyselejší chutí, si zaslouží také sladší víno. Můžete proto zvolit sladší tichá vína či sáhnout po něčem extra, jako je třeba španělská cava. Freixenet Carta Nevada Semi Seco s vyšším obsahem zbytkového cukru bude pro toto spojení perfektní,“ doporučuje someliér Petr Mašek.
Svěží citrónový koláč 1 Zdroj: archiv