Švédské žitné placky Rågkakor

Moje hodnocení
5x

Tyhle placky jsou překvapivě měkoučké a báječně se hodí na snídani nebo na svačinu, zvlášť s nějakou dobrou tvarohovou pomazánkou. Základem těsta je směs světlé chlebové a světlé žitné mouky (tmavá se do nich nehodí). Výhodou je, že se v případě potřeby dají zamrazit. Dají se i rozkrojit a plnit jako sendviče.

4 porce
60 minut
skandinávská

Suroviny

  • droždí (čerstvé droždí) 50 g
  • voda o teplotě 36–37 °C 300 ml
  • plnotučné mléko o teplotě 36–37 °C 300 ml
  • zlatý sirup 50 g
  • máslo (rozpuštěné máslo) 50 g
  • světlá žitná mouka 200 g
  • sůl 1 lžička
  • světlá chlebová mouka 550 g
  • ovesné vločky (jemné ovesné vločky) 100 g
  • 2–4 plechy s pečicím papírem

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do směsi mléka a vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít na teplém místě.
  2. Nalijte do mísy a přilijte sirup a rozpuštěné máslo. Přisypte žitnou mouku se solí a polovinu chlebové mouky a hněťte vařečkou, dokud se ingredience nespojí, a pak přidejte vločky. Začněte do částech přidávat zbylou mouku a dál hněťte, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy.
  3. Hotové těsto přemístěte do čisté mísy vymazané olejem, přikryjte fólií a nechte asi 45 minut kynout. Pak ho vyndejte na pomoučený vál, ručně trochu prohněťte a rozdělte na čtvrtiny nebo na osminy, ze kterých vytvořte koule. Ty pak vyválejte na asi 1 cm silné placky, přeneste na připravený plech a přikryté utěrkou nechte kynout ještě 20 minut. (V téhle fázi můžete vykrojit střed, ale můžete je klidně nechat tak – na pečení to nemá žádný vliv.)
  4. Předehřejte si troubu na 200 °C. Propíchejte placky skrznaskrz vidličkou a dejte péct. Za 10–12 minut by měly být hotové (pro jistotu ale zkontrolujte, jestli jsou propečené i uprostřed – velké možná budou potřebovat ještě o pár minut víc).
  5. Ihned po vyndání přikryjte navlhčenou utěrkou, aby zůstaly měkké.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty