reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Švédské žitné placky Rågkakor
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Švédské žitné placky Rågkakor

Švédské žitné placky Rågkakor

Hodnoceno: 3x
Tyhle placky jsou překvapivě měkoučké a báječně se hodí na snídani nebo na svačinu, zvlášť s nějakou dobrou tvarohovou pomazánkou. Základem těsta je směs světlé chlebové a světlé žitné mouky (tmavá se do nich nehodí). Výhodou je, že se v případě potřeby dají zamrazit. Dají se i rozkrojit a plnit jako sendviče.
do 2 hodin
4 velké nebo 8 malých porce

reklama

Postup

  1. Droždí rozdrobte do směsi mléka a vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít na teplém místě.
  2. Nalijte do mísy a přilijte sirup a rozpuštěné máslo. Přisypte žitnou mouku se solí a polovinu chlebové mouky a hněťte vařečkou, dokud se ingredience nespojí, a pak přidejte vločky. Začněte do částech přidávat zbylou mouku a dál hněťte, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy.
  3. Hotové těsto přemístěte do čisté mísy vymazané olejem, přikryjte fólií a nechte asi 45 minut kynout. Pak ho vyndejte na pomoučený vál, ručně trochu prohněťte a rozdělte na čtvrtiny nebo na osminy, ze kterých vytvořte koule. Ty pak vyválejte na asi 1 cm silné placky, přeneste na připravený plech a přikryté utěrkou nechte kynout ještě 20 minut. (V téhle fázi můžete vykrojit střed, ale můžete je klidně nechat tak – na pečení to nemá žádný vliv.)
  4. Předehřejte si troubu na 200 °C. Propíchejte placky skrznaskrz vidličkou a dejte péct. Za 10–12 minut by měly být hotové (pro jistotu ale zkontrolujte, jestli jsou propečené i uprostřed – velké možná budou potřebovat ještě o pár minut víc).
  5. Ihned po vyndání přikryjte navlhčenou utěrkou, aby zůstaly měkké. 
Švédské žitné placky Rågkakor
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Švédské žitné placky Rågkakor

reklama

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: pečivo , placky , Malá jídla , Skandinávská kuchyně