Švédské žitné placky Rågkakor
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Švédské žitné placky Rågkakor
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Tyhle placky jsou překvapivě měkoučké a báječně se hodí na snídani nebo na svačinu, zvlášť s nějakou dobrou tvarohovou pomazánkou. Základem těsta je směs světlé chlebové a světlé žitné mouky (tmavá se do nich nehodí). Výhodou je, že se v případě potřeby dají zamrazit. Dají se i rozkrojit a plnit jako sendviče.
4 porce
60 minut
skandinávská
Postup přípravy
-
Droždí rozdrobte do směsi mléka a vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít na teplém místě.
-
Nalijte do mísy a přilijte sirup a rozpuštěné máslo. Přisypte žitnou mouku se solí a polovinu chlebové mouky a hněťte vařečkou, dokud se ingredience nespojí, a pak přidejte vločky. Začněte do částech přidávat zbylou mouku a dál hněťte, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy.
-
Hotové těsto přemístěte do čisté mísy vymazané olejem, přikryjte fólií a nechte asi 45 minut kynout. Pak ho vyndejte na pomoučený vál, ručně trochu prohněťte a rozdělte na čtvrtiny nebo na osminy, ze kterých vytvořte koule. Ty pak vyválejte na asi 1 cm silné placky, přeneste na připravený plech a přikryté utěrkou nechte kynout ještě 20 minut. (V téhle fázi můžete vykrojit střed, ale můžete je klidně nechat tak – na pečení to nemá žádný vliv.)
-
Předehřejte si troubu na 200 °C. Propíchejte placky skrznaskrz vidličkou a dejte péct. Za 10–12 minut by měly být hotové (pro jistotu ale zkontrolujte, jestli jsou propečené i uprostřed – velké možná budou potřebovat ještě o pár minut víc).
-
Ihned po vyndání přikryjte navlhčenou utěrkou, aby zůstaly měkké.
Švédské žitné placky Rågkakor
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Švédské žitné placky Rågkakor
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody