Suroviny
- droždí (čerstvé ) 50 g
- voda (o teplotě 36–37 °C) 300 ml
- plnotučné mléko (o teplotě 36–37 °C) 300 ml
- sirup (zlatý ) 50 g
- máslo (rozpuštěné ) 50 g
- žitná mouka (světlá ) 200 g
- pšeničná chlebová mouka (světlá ) 550 g
- ovesné vločky (jemné ) 100 g
- plech (2–4 plechy s pečicím papírem)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do směsi mléka a vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít na teplém místě.
- Nalijte do mísy a přilijte sirup a rozpuštěné máslo. Přisypte žitnou mouku se solí a polovinu chlebové mouky a hněťte vařečkou, dokud se ingredience nespojí, a pak přidejte vločky. Začněte do částech přidávat zbylou mouku a dál hněťte, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy.
- Hotové těsto přemístěte do čisté mísy vymazané olejem, přikryjte fólií a nechte asi 45 minut kynout. Pak ho vyndejte na pomoučený vál, ručně trochu prohněťte a rozdělte na čtvrtiny nebo na osminy, ze kterých vytvořte koule. Ty pak vyválejte na asi 1 cm silné placky, přeneste na připravený plech a přikryté utěrkou nechte kynout ještě 20 minut. (V téhle fázi můžete vykrojit střed, ale můžete je klidně nechat tak – na pečení to nemá žádný vliv.)
- Předehřejte si troubu na 200 °C. Propíchejte placky skrznaskrz vidličkou a dejte péct. Za 10–12 minut by měly být hotové (pro jistotu ale zkontrolujte, jestli jsou propečené i uprostřed – velké možná budou potřebovat ještě o pár minut víc).
- Ihned po vyndání přikryjte navlhčenou utěrkou, aby zůstaly měkké.
Švédské žitné placky Rågkakor Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody