archiv akademiekvality.cz

Studená okurková polévka s nivou a kozím sýrem

Moje hodnocení
3x

Pokud máte pocit, že polévky k létu nepatří, nezapomínejte, že tělu dodávají důležité látky, tekutiny i potřebnou energii. Většina z nich je navíc velmi jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Takže jsou na letní oběd jako dělané. Studené polévky jsou oblíbené v zemích s tropickými teplotami, které se v posledních letech vyskytují i u nás. Proto je načase obohatit váš polévkový repertoár zajímavým receptem, který nejen příjemně osvěží, ale také zasytí.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • salátová okurka 4 ks
  • zeleninový nebo kuřecí vývar 750 ml
  • čerstvý kozí sýr 150 g
  • sýr s modrou plísní 150 g
  • citron 1 ks
  • čerstvá bazalka
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Okurky oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkejte do nádoby.
  2. Okurku nakrájejte na kostičky a přidejte k vymačkané šťávě.
  3. Přilijte studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes sítko.
  4. Základ polévky ochuťte pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolte!
  5. Do základu přidejte nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujte.
  6. V tuto chvíli polévku osolte a dejte ji vychladit alespoň na dvě hodiny.

PRIMA TIP: Polévku jsme dochutili sýrem s modrou plísní od Madety, který má značku kvality Klasa. Další tipy a informace o kvalitních potravinách najdete na webu www.akademikvality.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty