Suroviny
- tuňák (steaky ) 2 ks (cca 200 g jeden)
- chilli (chilli vločky)
- sezamová semínka hrst
- chia semínka hrst
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- sůl
- pepř
Dýňové pyré
- dýně Hokkaidó 1 ks
- česnek 3 stroužky
- olivový olej
- smetana ke šlehání 60 g
- sůl
- pepř
Jogurt
- řecký jogurt 150 g
- pažitka (nadrobno nasekané ) hrst
Postup přípravy
- Nejprve připravte pyré a uvařte brambory.
- Brambory pečlivě vydrhněte a dejte je ve slupce vařit do osolené vody.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Dýni důkladně omyjte, rozkrojte, semínka vydlabejte a dýni nakrájejte na kousky.
- Kousky dýně dejte do zapékací mísy spolu s oloupaným česnekem.
- Osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a dejte na 20 min péct.
- Po 20 minutách přendejte upečenou dýni i s česnekem do mixéru, přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.
- Podle chuti ještě dosolte a dopepřete.
- Tuňáka omyjte, osušte, z obou stran osolte a opepřete a nakonec obalte v obou druzích semínek.
- Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo.
- Poté na něj položte tuňáka a opékejte z jedné strany 1,5–2 minuty. (Já mám indukci na stupni 7 tuňáka jsem opékala 2 minuty z jedné a 2 min z druhé strany.)
- Tuňáka otočte a z druhé strany opékejte opět 1,5–2 minuty.
- Steaky pak nechte chvilinku odpočinout a nakrájejte jej na širší plátky.
- Servírujte tak, že na talíř nejprve nandejte dýňové pyré, k němu vedle položte uvařené přepůlené brambůrky. Na ně položte plátky tuňáka a vedle dejte jogurt posypaný pažitkou.