Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spirálový koláč s cuketou a mrkví
Cuketa je známá především díky italské polévce minestrone, ale také jako jedna z hlavních ingrediencí pro přípravu ratatouille. Snadno z ní připravíte také krémovou polévku, pomazánku, řízky i buchtu. Variant zpracování existuje několik, takže se vám v kuchyni bude rozhodně hodit. Cuketa má jemnou chuť, kterou můžete lehce zkombinovat s výraznější zeleninou. V poslední době je hodně oblíbený zeleninový koláč, na kterém si rádi pochutnají i zatvrzelí masožrouti.
do 1 hodiny
Suroviny
Těsto:
- hladká pšeničná mouka v bio kvalitě 180 g
- bio máslo (pokojové teploty) 80 g
- studená voda 2 lžíce
- sůl 1 lžička
Náplň:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do mísy dejte mouku, sůl a máslo. Vše zpracujte a ze vzniklé drobenky za přidání vody vytvořte hladké těsto.
- Pokud se směs bude drolit, nebojte se a přidejte vody více.
- Takto vypracované těsto zabalte a dejte odpočinout do lednice.
- Po půl hodině ho vyndejte a nechejte ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 °C a do vymazané formy vložte těsto tak, aby bylo ve všech místech pečicí formy a mírně přesahovalo okraj.
- Nakonec na několika místech propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny.
- Těsto tak krásně přilne k pečicí formě a nenafoukne se. Pečte asi 10–15 minut.
- Mezitím si připravte další ingredience. Zeleninu očistěte a nastrouhejte, nebo nakrájejte na dlouhé tenké plátky.
- Posléze papriku i s cibulí krátce osmažte na pánvi.
- Jakmile je těsto hotové, začněte s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Doporučujeme začít s cuketou, kterou zatočíte do spirály a před koncem k ní přimotejte plátek mrkve a lilku.
- A takto, dle vlastní představivosti, přidávejte další zeleninu. Do prázdných prostor vložte cibuli a papriku.
- V míse smíchejte vajíčka, parmazán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polijte a vložte do trouby.
- Pečte asi půl hodiny při 170 °C a na závěr posypejte balkánským sýrem.