redakce Prima FRESH

Spirálový koláč s cuketou a mrkví

Moje hodnocení
7x

Cuketa je známá především díky italské polévce minestrone, ale také jako jedna z hlavních ingrediencí pro přípravu ratatouille. Snadno z ní připravíte také krémovou polévku, pomazánku, řízky i buchtu. Variant zpracování existuje několik, takže se vám v kuchyni bude rozhodně hodit. Cuketa má jemnou chuť, kterou můžete lehce zkombinovat s výraznější zeleninou. V poslední době je hodně oblíbený zeleninový koláč, na kterém si rádi pochutnají i zatvrzelí masožrouti.

1 porce
60 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Do mísy dejte mouku, sůl a máslo. Vše zpracujte a ze vzniklé drobenky za přidání vody vytvořte hladké těsto.
  2. Pokud se směs bude drolit, nebojte se a přidejte vody více.
  3. Takto vypracované těsto zabalte a dejte odpočinout do lednice.
  4. Po půl hodině ho vyndejte a nechejte ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 °C a do vymazané formy vložte těsto tak, aby bylo ve všech místech pečicí formy a mírně přesahovalo okraj.
  5. Nakonec na několika místech propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny.
  6. Těsto tak krásně přilne k pečicí formě a nenafoukne se. Pečte asi 10–15 minut.
  7. Mezitím si připravte další ingredience. Zeleninu očistěte a nastrouhejte, nebo nakrájejte na dlouhé tenké plátky.
  8. Posléze papriku i s cibulí krátce osmažte na pánvi.
  9. Jakmile je těsto hotové, začněte s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Doporučujeme začít s cuketou, kterou zatočíte do spirály a před koncem k ní přimotejte plátek mrkve a lilku.
  10. A takto, dle vlastní představivosti, přidávejte další zeleninu. Do prázdných prostor vložte cibuli a papriku.
  11. V míse smíchejte vajíčka, parmazán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polijte a vložte do trouby.
  12. Pečte asi půl hodiny při 170 °C a na závěr posypejte balkánským sýrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty