Spirálový koláč s cuketou a mrkví
Zdroj: archiv Bio zebra
Spirálový koláč s cuketou a mrkví
Zdroj:
archiv Bio zebra
Cuketa je známá především díky italské polévce minestrone, ale také jako jedna z hlavních ingrediencí pro přípravu ratatouille. Snadno z ní připravíte také krémovou polévku, pomazánku, řízky i buchtu. Variant zpracování existuje několik, takže se vám v kuchyni bude rozhodně hodit. Cuketa má jemnou chuť, kterou můžete lehce zkombinovat s výraznější zeleninou. V poslední době je hodně oblíbený zeleninový koláč, na kterém si rádi pochutnají i zatvrzelí masožrouti.
Postup přípravy
-
Do mísy dejte mouku, sůl a máslo. Vše zpracujte a ze vzniklé drobenky za přidání vody vytvořte hladké těsto.
-
Pokud se směs bude drolit, nebojte se a přidejte vody více.
-
Takto vypracované těsto zabalte a dejte odpočinout do lednice.
-
Po půl hodině ho vyndejte a nechejte ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 °C a do vymazané formy vložte těsto tak, aby bylo ve všech místech pečicí formy a mírně přesahovalo okraj.
-
Nakonec na několika místech propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny.
-
Těsto tak krásně přilne k pečicí formě a nenafoukne se. Pečte asi 10–15 minut.
-
Mezitím si připravte další ingredience. Zeleninu očistěte a nastrouhejte, nebo nakrájejte na dlouhé tenké plátky.
-
Posléze papriku i s cibulí krátce osmažte na pánvi.
-
Jakmile je těsto hotové, začněte s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Doporučujeme začít s cuketou, kterou zatočíte do spirály a před koncem k ní přimotejte plátek mrkve a lilku.
-
A takto, dle vlastní představivosti, přidávejte další zeleninu. Do prázdných prostor vložte cibuli a papriku.
-
V míse smíchejte vajíčka, parmazán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polijte a vložte do trouby.
-
Pečte asi půl hodiny při 170 °C a na závěr posypejte balkánským sýrem.
Spirálový koláč s cuketou a mrkví 1
Zdroj: archiv Bio zebra
Spirálový koláč s cuketou a mrkví 1
Zdroj:
archiv Bio zebra