Suroviny
- hladká mouka 75 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hovězí oháňka 2 kg
- Olivový olej 3 lžíce
- Cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- Česnek 2 stroužky
- bílé vino 500 ml
- kuřecí vývar 500 ml
- menší klobásky chorizo 2 ks
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- najemno nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
- lístky čerstvého rozmarýnu 2 snítky
- krájená rajčata v konzervě 2 plechovky (800 g)
- hladkolistá petržel k podávání
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Mouku vsypte do mísy, osolte ji a opepřete. Oháňku nakrájejte na 5cm kousky, obalte je v mouce a přebytečnou oklepejte.
- V ohnivzdorné nádobě pomalého hrnce rozehřejte 1 lžíci oleje na střední stupeň a opékejte polovinu masa 6 minut z obou stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky. Vlijte další lžíci oleje a opečte na ní zbylé maso.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, mrkev na kostičky, česnek podrťte. Snižte teplotu na střední, rozehřejte zbylý olej a opékejte cibuli, česnek a mrkev zhruba 5 minut. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol a po 5 minutách přisypte zbylé suroviny kromě petržele. Promíchejte, přiklopte a vařte 9 hodin na nízkém stupni, až se oháňka začne oddělovat od kosti. Tuk na povrchu odstraňte, ozdobte lístky petržele a podávejte.
- V TROUBĚ: Troubu předehřejte na 150 °C. Mouku vsypte do mísy, osolte ji a opepřete. Oháňku nakrájejte na 5cm kousky a obalte ji v mouce, přebytečnou oklepejte.
- Ve velké zapékací míse s pokličkou rozehřejte 1 lžíci oleje na střední stupeň a opékejte polovinu masa 6 minut z obou stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky. Vlijte další lžíci oleje a opečte na ní zbylé maso.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, mrkev na kostičky, česnek podrťte. Snižte teplotu na střední, rozehřejte zbylý olej a opékejte cibuli, česnek a mrkev zhruba 5 minut. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol, po 5 minutách přisypte zbylé suroviny kromě petržele a promíchejte.
- Z pečicího papíru vystřihněte tvar přesně kopírující zapékací mísu a položte ho na hladinu. Přiklopte pokličkou a pečte 3 hodiny v troubě, až se oháňka začne oddělovat od kosti. V polovině pečení oháňku otočte. Tuk na povrchu odstraňte, ozdobte lístky petržele a podávejte.