Najděte si recept
Na co máte chuť?

Španělská dušená hovězí oháňka s klobáskou chorizo
Suroviny (4–6 porce)
- hladká mouka 75 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hovězí oháňka 2 kg
- Olivový olej 3 lžíce
- Cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- Česnek 2 stroužky
- bílé vino 500 ml
- kuřecí vývar 500 ml
- menší klobásky chorizo 2 ks
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- najemno nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
- lístky čerstvého rozmarýnu 2 snítky
- krájená rajčata v konzervě 2 plechovky (800 g)
- hladkolistá petržel k podávání
Postup
- V POMALÉM HRNCI: Mouku vsypte do mísy, osolte ji a opepřete. Oháňku nakrájejte na 5cm kousky, obalte je v mouce a přebytečnou oklepejte.
- V ohnivzdorné nádobě pomalého hrnce rozehřejte 1 lžíci oleje na střední stupeň a opékejte polovinu masa 6 minut z obou stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky. Vlijte další lžíci oleje a opečte na ní zbylé maso.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, mrkev na kostičky, česnek podrťte. Snižte teplotu na střední, rozehřejte zbylý olej a opékejte cibuli, česnek a mrkev zhruba 5 minut. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol a po 5 minutách přisypte zbylé suroviny kromě petržele. Promíchejte, přiklopte a vařte 9 hodin na nízkém stupni, až se oháňka začne oddělovat od kosti. Tuk na povrchu odstraňte, ozdobte lístky petržele a podávejte.
- V TROUBĚ: Troubu předehřejte na 150 °C. Mouku vsypte do mísy, osolte ji a opepřete. Oháňku nakrájejte na 5cm kousky a obalte ji v mouce, přebytečnou oklepejte.
- Ve velké zapékací míse s pokličkou rozehřejte 1 lžíci oleje na střední stupeň a opékejte polovinu masa 6 minut z obou stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky. Vlijte další lžíci oleje a opečte na ní zbylé maso.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, mrkev na kostičky, česnek podrťte. Snižte teplotu na střední, rozehřejte zbylý olej a opékejte cibuli, česnek a mrkev zhruba 5 minut. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol, po 5 minutách přisypte zbylé suroviny kromě petržele a promíchejte.
- Z pečicího papíru vystřihněte tvar přesně kopírující zapékací mísu a položte ho na hladinu. Přiklopte pokličkou a pečte 3 hodiny v troubě, až se oháňka začne oddělovat od kosti. V polovině pečení oháňku otočte. Tuk na povrchu odstraňte, ozdobte lístky petržele a podávejte.
PRIMA TIP: Na fazolovou kaši namočte bílé fazole přes noc do vody, slijte je a uvařte v nové vodě hodně doměkka. Rozmixujte je, přilijte několik lžic olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte.
Zdravá jídla z pomalého hrnce
Olivia Andrews
Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.
Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.
100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.
Nakladatelství Omega, 499 Kč