Suroviny
- slanina (nakrájená na kostičky) 3 silnější plátky (celkem asi 150 g)
- hladká mouka 300 g
- kypřicí prášek do pečiva 3 lžičky
- hořčice (prášková) 1/2 lžičky
- sůl ( ) špetka
- Máslo (pokojové teploty, nakrájené na kousky) 50 g
- parmazán (najemno nastrouhaný) 25 g (1/4 hrnku)
- plnotučné mléko 250 ml (1 hrnek)
- čedar (najemno nastrouhaný) 100 g + 25 g navíc na posypání
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C nebo 170 °C s použitím funkce horký vzduch. Vyložte velký plech pečicím papírem.
- Opečte slaninu na pánvi při střední teplotě dokřupava. Mělo by to trvat asi 5 minut. Postavte pánev stranou.
- Do středně velké mísy nasypte mouku, práškovou hořčici a sůl. S dlaněmi obrácenými vzhůru mněte pomocí konečků svých prstů máslo se suchými surovinami do doby, než směs začne připomínat jemnou strouhanku a máslo bude rovnoměrně zapracované. Vmíchejte strouhaný parmazán a udělejte ve středu důlek.
- Přidejte do moučné směsi mléko a kulatým nožem směsí projíždějte, dokud se nezačne spojovat. Shrňte pomoučenýma rukama obsah mísy dohromady a vytvořte těsto. Mělo by být poddajné, ale nemělo by lepit. Vyklopte těsto na mírně pomoučený vál a krátce ho prohněťte (asi jen 6krát). Vytvořte z těsta kouli.
- Slabě pomoučeným válečkem těsto rozválejte na placku 25 x 30 cm. Rovnoměrně ji posypte slaninou a čedarem. Od delší strany placku srolujte do válce. Ostrým nožem válec rozkrojte na 12 stejně silných plátků. Šneky položte na připravený plech, nechte mezi nimi mezery asi 2 cm a shora je posypte čedarem navíc. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud nebudou šneci zlataví a propečení. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nad domácí pečivo není! Máme pro vás spoustu receptů