Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 4 ks
- řapíkatý celer (nakrájený) 2 řápíky
- mrkev (nakrájená) 2 ks
- celer (nakrájený) 1/4 bulvy
- zeleninový vývar 1,2 litru
- hrách (zelený nebo žlutý půlený hrách, předem namočený a propláchnutý) 400 g
- tymián (čerstvý ) 2 snítky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte olej na středně vysokém stupni. Vsypte 2 nadrobno nakrájené cibule a asi 15 minut smažte, až zezlátne. Pak přidejte všechny další přísady kromě zbylé cibule, soli a pepře.
- Uveďte do varu, snižte příkon a na mírném stupni vařte 45–60 minut, až bude hrách úplně měkký.
- Na plátky nakájejte zbylé 2 cibule a osmažte ji, až bude zlatá a křupavá. Dávejte pozor, aby se nespálila. Dejte stranou.
- Po uvaření polévku podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypanou dokřupava osmaženou cibulkou.
PRIMA TIP: Chcete-li, posypte polévku ještě najemno nakrájeným koprem.