Severská hrachovka s opečenou cibulí

Moje hodnocení
14x

V Dánsku, Norsku i Švédsku je hrachová polévka mýtus. Vždy ve čtvrtek se podává v tamních školních jídelnách i kantýnách a nerozlučně k ní patří jako další chod, v troubě pečené suflované palačinky se šlehačkou a džemem. Polévka je prý jednou z nejmocnějších zbraní proti zimním splínům…

6 porcí
90 minut
skandinávská

Suroviny

  • olivový olej 2 lžíce
  • cibule 4 ks
  • řapíkatý celer, nakrájený 2 řápíky
  • mrkev, nakrájená 2 ks
  • celer, nakrájený 1/4 bulvy
  • zeleninový vývar 1,2 litru
  • zelený nebo žlutý půlený hrách, předem namočený a propláchnutý 400 g
  • tymián (čerstvý tymián) 2 snítky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte olej na středně vysokém stupni. Vsypte 2 nadrobno nakrájené cibule a asi 15 minut smažte, až zezlátne. Pak přidejte všechny další přísady kromě zbylé cibule, soli a pepře.
  2. Uveďte do varu, snižte příkon a na mírném stupni vařte 45–60 minut, až bude hrách úplně měkký.
  3. Na plátky nakájejte zbylé 2 cibule a osmažte ji, až bude zlatá a křupavá. Dávejte pozor, aby se nespálila. Dejte stranou.
  4. Po uvaření polévku podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypanou dokřupava osmaženou cibulkou.

PRIMA TIP: Chcete-li, posypte polévku ještě najemno nakrájeným koprem.

Další nevšední recepty ze skandinávské kuchyně najdete v novém podzimním čísle časopisu Prima FRESH, který vychází 15. září:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty