Suroviny
- mleté vepřové maso 500 g
- mleté hovězí maso 500 g
- rohlík 2 ks
- mléko (na namočení rohlíků)
- česnek 3 stroužky
- majoránka (sušená ) 2 lžičky
- vejce 3 ks
- cibule 1 ks
- slanina (plátková ) 100 g
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- strouhanka 100 g
- sůl 15 g
- černý pepř
Řepová majonéza
- majonéza 200 g
- červená řepa (uvařená ) 280 g
Ke kompletaci
- nakládané okurky
- rukola (či listy červené řepy )
- houska (nebo bulky)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte je do trochy mléka.
- Půl množství slaniny nakrájejte nadrobno, cibuli zbavte slupky a také ji nakrájejte nadrobno. Obojí orestujte v pánvi.
- Do větší mísy dejte mleté maso, osolte, prolisujte česnek, přidejte majoránku, pepř, vejce, namočené rohlíky, orestovanou cibuli se slaninou, hořčici a strouhanku.
- Vše rukama promíchejte, aby vznikla celistvá hustá hmota, ze které se dají vytvarovat 2 šišky.
- Ty pak přendejte na plech vystlaný pečicím papírem. Navrch šišek položte zbylé plátky slaniny a dejte do trouby péct na 50 minut.
- Mezitím připravte majonézu. Je to velmi jednoduché, prostě rozmixujte dohladka majonézu s uvařenou červenou řepou.
- Když je sekaná hotová, nechte ji chvilku vychladnout, poté ji nakrájejte na plátky.
- Housku rozkrojte, pomažte ji majonézou, na ni dejte lístky řepy či rukoly, položte plátek sekané, na ni plátky nakládaných okurek, horní část housky pomažte trochou majonézy a sekanou přiklopte.
Vyzkoušejte recept na tradiční sekanou jako od babičky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE