Suroviny
- brambory (omyté nové ) 500 g
- máta (otrhané lístky máty z 1/2 svazku)
- sumah 1 lžička
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Dresink
- sezamová pasta tahini 80 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- olivový olej (panenský ) 30 ml
- voda (studená ) 2 lžíce
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
Postup přípravy
- Brambory dejte do hrnce a zalijte vodou, aby byly všechny ponořené. Přihoďte malou hrstku soli a 2 větvičky máty a hrnec přikryjte poklicí. Přiveďte k varu. Jakmile se začnou brambory vařit, stáhněte teplotu a vařte, dokud nepůjdou snadno propíchnout nožíkem.
- Následně je odeberte z plotny a nechte trochu vychladnout – salát je dobré podávat teplý, ovšem ne příliš horký.
- Mezitím si připravte dresink. V misce najemno rozšlehejte tahini, citronovou šťávu, olivový olej, vodu a kurkumu. Pokud by se po okrajích odděloval olej, stačí přidat lžíci vody. Dochuťte solí a pepřem.
- Teplé brambory přihoďte do dresinku společně s lístky máty a jarní cibulkou a vše řádně promíchejte. Servírujte do misek, které pak posypte sumahem.
Salát z nových brambor s kurkumou a tahini dresinkem Zdroj: Kurkumová kuchařka