Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát s pečenou řepou a grilovaným kozím sýrem
Nejen vegetariáni rádi sáhnou po jiném kousku, než je maso. Ovšem docílit krémové struktury dobře propečeného sýra, aniž by se připálil, není vůbec jednoduché. V zásadě se držte toho, aby měl sýr pevnější strukturu a vydržel vyšší teploty. Dnes pro vás máme ideální tip!
do 30 minut
2 porce
Na gril nedoporučujeme klasické čerstvé sýry, které jsou spíše určené k přímé konzumaci. Hodí se na něj např. kyperský typ sýr, tzv. halloumi. Jedná se o kombinaci kozího a ovčího sýra, který dobře snáší vysoké teploty, takže bude na povrchu krásně upečený a uvnitř krémový.
Suroviny (2 porce)
- bio červená řepa 3 ks
- bio rukola 2 hrsti
- bio polníček 2 hrsti
- bio kozí sýr (nebo bio kyperský sýr) 500 g
- bio piniové nebo vlašské ořechy 1 hrst
- bio cherry rajčata 1 hrst
- velká bio bageta 1 ks
- bio máslo 3 lžíce
Dresink:
- bio rostlinný olej 6 lžic
- bio bílý vinný ocet 2 lžíce
- bio med 1 lžíce
- bio hořčice 1 lžíce
- sůl a čerstvě mletý bílý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu očistěte, zabalte do alobalu a pečte asi 1 hodinu.
- Jakmile vychladne, oloupejte ji. Bagetu nakrájejte na malé kostičky a nasucho opečte na pánvi.
- Když chytnou barvu, přidejte máslo, udrží se tak více křupavé. Všechny ingredience na dresink dejte do zavařovací sklenice a důkladně protřepejte.
- V míse následně smíchejte rajčata s rukolou, polníčkem a dresinkem. Podle potřeby dochuťte.
- Přidejte nakrájenou červenou řepu, kostičky bagety a oříšky. Takto připravený salát rozdělte do talířů.
- Na rozpálený gril následně dejte alobal, na který položte sýr. Grilujte z každé strany asi 4 minuty a potom sejměte z grilu.
- Takto připravený sýr položte na salát.