Suroviny
- červená řepa (bio ) 3 ks
- rukola (bio ) 2 hrsti
- polníček (bio ) 2 hrsti
- kozí sýr (bio nebo bio kyperský sýr) 500 g
- piniové oříšky (bio nebo vlašské ořechy) 1 hrst
- cherry rajčata (bio ) 1 hrst
- bageta (velká bio ) 1 ks
- máslo (bio ) 3 lžíce
Dresink
- rostlinný olej (bio ) 6 lžic
- bílý vinný ocet (bio ) 2 lžíce
- med (bio ) 1 lžíce
- hořčice (bio ) 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý )
Na gril nedoporučujeme klasické čerstvé sýry, které jsou spíše určené k přímé konzumaci. Hodí se na něj např. kyperský typ sýr, tzv. halloumi. Jedná se o kombinaci kozího a ovčího sýra, který dobře snáší vysoké teploty, takže bude na povrchu krásně upečený a uvnitř krémový.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu očistěte, zabalte do alobalu a pečte asi 1 hodinu.
- Jakmile vychladne, oloupejte ji. Bagetu nakrájejte na malé kostičky a nasucho opečte na pánvi.
- Když chytnou barvu, přidejte máslo, udrží se tak více křupavé. Všechny ingredience na dresink dejte do zavařovací sklenice a důkladně protřepejte.
- V míse následně smíchejte rajčata s rukolou, polníčkem a dresinkem. Podle potřeby dochuťte.
- Přidejte nakrájenou červenou řepu, kostičky bagety a oříšky. Takto připravený salát rozdělte do talířů.
- Na rozpálený gril následně dejte alobal, na který položte sýr. Grilujte z každé strany asi 4 minuty a potom sejměte z grilu.
- Takto připravený sýr položte na salát.