Zálivka
- olivový olej 4 lžíce
- česnek 3–4 stroužky
- sójová omáčka 1 lžíce
- kapary (nasekané najemno) 2 lžíce
- citronová šťáva (šťáva z 1/2 citronu)
- ančovička 4 filátka
- žloutek (z natvrdo uvařených vajec) 2 ks
- balzamikový ocet 1/4 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Salát
- rajčata (zralá masitá, nakrájená) 4–5 ks
- červená cibule (menší, nakrájené na tenké klínky) 2 ks
- ředkvičky (nakrájené na tenká kolečka) 1 svazek
- červená paprika (nakrájené na tenké proužky) 2 ks
- salátová okurka (oloupaná, zbavená semínek a nakrájená) 1 ks
- karotka (nakrájená na tenká kolečka nebo nudličky) 1 ks
- bazalka 1 svazek
- hladkolistá petržel 1 svazek
Postup přípravy
- Všechny suroviny na zálivku spolu důkladně utřete v hmoždíři nebo v misce na pastu. Můžete také použít elektrický sekáček nebo ponorný mixér, v tom případě dejte suroviny do vyšší nádoby, aby z misky nevylétly.
- Pastu přesuňte do velké mísy, přidejte nakrájenou zeleninu a zlehka, ale důkladně promíchejte.
- Posypte nadrobno nakrájenými bylinkami.
PRIMA TIP: Dumasův salát je velmi benevolentní, co se použité zeleniny týče. V jiných verzích najdeme i červenou řepu, řapíkatý celer či tuřín, takže o autentičnosti se vedou spory. Nicméně interesantní, promyšlená krémovitá zálivka s pikantně vyváženou chutí je dílem autora Tří mušketýrů zcela nepochybně.