Salát Caesar – do tradičního receptu kuře ani rajče nepatří

Moje hodnocení
1x

U receptů, které získaly celosvětový věhlas, je celkem obvyklé, že se časem proměňují a přidávají se k nim další ingredience. Právě salát Caesar je toho důkazem. Dnes je obvyklou součástí obědových meníček a většinou v něm nechybí nějaký zdroj bílkovin, jako je kuřecí maso, vejce nebo losos. V tom pravém původním byla ale hlavní hvězdou dokonalá zálivka!

4 porce
60 minut
americká

Suroviny

Jak to bylo...

Sám salát nemá s císaři ani cézary nic společného, ale toto hrdé jméno, byť v podobě Cesare, dali manželé Cardiniovi jednomu ze svých osmi dětí. Tři bratři z této početné rodiny opustili rodné Baveno poblíž Lago Maggiore a odešli hledat štěstí do Ameriky. Caesar nakonec zakotvil až v mexické Tijuaně a ve 20. letech zde jeho restaurace velmi těžila ze skutečnosti, že sem nedosahoval americký prohibiční zákon. Tehdejší americké celebrity, podsvětí ale i běžní občané jezdili do Tijuany nejen za vůní alkoholu, ale i za dalšími zakázanými radovánkami.

Při oslavách 4. července roku 1924 se do Caesarovy restaurace tradičně sjely davy a zásoby v kuchyni se brzy ztenčily. Podobně jako Ben Cobb i Caesar Cardini sáhl po tom, co ve spíži zbylo, a s invencí vytvořil salát, jehož základními prvky jsou listy římského salátu a křupavé krutony ze staršího pečiva spojené pikantní zálivkou z citronové nebo limetové šťávy, olivového oleje, žloutku, vorčesterské omáčky a/nebo ančoviček, česneku, parmazánu a pepře. Jelikož ho pohledný Ital vždy efektně připravoval u stolu před hosty, sláva salátu se rozšířila ještě rychleji.

Postup přípravy

  1. V misce promíchejte olivový olej s česnekem a nechte stát asi 30 minut.
  2. Mezitím rozložte plátky bagety na plech. Zakapejte olejem – nebo použije olej česnekem – a pečte v troubě dozlatova asi 10 minut. Pak nalámejte na kousky.
  3. K oleji s česnekem přidejte ančovičky a vejce. Prošlehejte, osolte, opepřete, zašlehejte citronovou šťávu a polovinu parmazánu. Ochutnejte a případně dolaďte chuť solí, pepřem, citronem.
  4. Do mísy nebo na talíře natrhejte salát, promíchejte se zálivkou a zbytkem sýra. Přidejte krutony. Lehce promíchejte a ihned podávejte.

PRIMA TIP: Původně velmi prostý salát (s geniální zálivkou) se brzy začal doplňovat dalšími přísadami, z nichž nejznámější je kuřecí maso. Dnes je tato varianta přípustná, ale zastánci původního receptu ji příliš nepodporují. O přesné složení zálivky vedli spory i Caesar a jeho bratr Alessandro (Alex), Caesar prý nepoužíval ančovičky, ale vorčesterskou omáčku. Někdy se prý salát jedl také jako jednotlivé listy, zakapané zálivkou. Tu si dal Caesar nakonec patentovat a dodnes se v USA prodává jako hotový výrobek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty